De Feyenoordsupporters die terechtstaan voor de rellen in Rome worden niet vervolgd voor vernielingen aan de Barcaccia-fontein. 

Politie en justitie zijn er niet in geslaagd de veroorzakers van de schade op te sporen, zei het Openbaar Ministerie (OM) bij het begin van de strafzaak tegen de supporters. 

De rechter in Rotterdam buigt zich maandag over de zaak van 44 mannen uit het hele land. De jongste is zeventien, de oudste 41. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

De rellen in Rome gingen vooraf aan de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de Europa League. De supporters veroorzaakten veel schade in de binnenstad. Onder meer de Barçaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden. 

Video: Feyenoordsupporters rellen in Rome

Poging tot doodslag

De voetbalsupporters gooiden onder meer flessen naar de politie. Een van de mannen wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een stuk zwaar knalvuurwerk richting agenten hebben gegooid.

Een aantal advocaten wil de dertig betrokken Romeinse politieagenten horen. ''We zien alleen het gedeelte van de Feyenoordsupporters, niet van de Italiaanse autoriteiten'', stelt een van de advocaten. ''Dat is een eenzijdig beeld.''

Verschillende advocaten brengen aan dat ze de indruk krijgen dat de Italiaanse politie de situatie ter plekke niet onder controle had. Een van de advocaten haalt verklaringen aan van het hoofd van de voetbaleenheid van de Rotterdamse politie, waaruit zou blijken dat de Romeinse politie niet goed wist wat ze aanmoesten met de massa Feyenoordsupporters die ze richting de bussen moesten weten te krijgen.

De politie in Nederland verspreidde beelden van de verdachten om ze te kunnen achterhalen.

Video: Fonteinvernielers Rome niet vervolgd