Het KNMI heeft in de nacht van zondag op maandag code oranje gegeven voor extreem weer in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland.

"Enkele zeer zware onweersbuien trekken van zuidwest naar noordoost over het land", waarschuwt het weerinstituut.

Volgens een woordvoerder van het KNMI zijn de onweersbuien "erg aan het intensiveren". Het onweer gaat volgens de organisatie gepaard met hagel en lokaal zware windstoten. Ook kan in korte tijd plaatselijk veel regen vallen.

Zondagavond hadden automobilisten al veel last het noodweer. Sommigen werden verrast door hagelstenen tot 4 centimeter, waardoor het verkeer gedwongen werd te stoppen.

Bij Zaltbommel trok een zware bui met hagel over de A2. Daardoor stopten veel mensen op de vluchtstrook of reden ze met 20 tot 30 kilometer per uur met alarmlichten aan, aldus de VID.

Regen

In Zaltbommel viel in de afgelopen 24 uur 80 millimeter neerslag, meldt Weeronline.nl. De gemeente waarschuwde inwoners via Twitter. "Het riool staat vol, de gemalen draaien op volle kracht", aldus de gemeente, die inwoners waarschuwde waardevolle spullen "hoog en droog" te zetten.

Ook op andere plaatsen viel erg veel regen. In Hardinxveld-Giessendam viel tot dusver 78 millimeter in 24 uur tijd. "Ook in Zeeland, de Achterhoek en Twente viel met 30-50 millimeter op grote schaal veel regen", aldus de weersite, die spreekt over "uitzonderlijk grote neerslaghoeveelheden."

Schade

Weerplaza heeft meldingen van (auto)schade vanuit Oss, Zaltbommel en andere plaatsen in het noorden van Noord-Brabant en de Betuwe gekregen, zo liet het weerbureau weten.

In het Gelderse Laren vloog een rieten dak in brand, vermoedelijk na blikseminslag zei een woordvoerder van de brandweer. Niemand raakte gewond en de brand was snel onder controle.

Weerplaza zegt dat de buien zich eerst oostwaarts verplaatsen maar zich later in de nacht ook zullen uitbreiden naar het noorden. Een groot deel van het land kan daardoor te maken krijgen met zware buien. Mogelijk bevinden de buien zich ook tijdens de ochtendspits nog boven delen van het land, waarschuwt het weerbureau.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto