Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag trekken opnieuw zware onweersbuien over delen van Nederland. Ze kunnen gepaard gaan met hevige regenval en zware windstoten.

Dat meldt Weerplaza.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven, voor gevaarlijk weer. Het is nog niet bekend welke route de onweersbuien precies zullen volgen. De buien komen mogelijk vanuit het zuidwesten Nederland binnen en trekken vooral over het westen, midden en noorden. In het zuidoosten blijft het droog. 

Rijkswaterstaat waarschuwt zondag voor hevige regen, hagel en zware windstoten. Lokaal kan er mogelijk veel regen vallen. Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun rijstijl aan te passen.

Zondagochtend trokken onweersbuien over de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Twente. Ook toen was sprake van hevige regenval.

Temperatuurverschillen

Volgens Weerplaza kunnen de buien lokaal gepaard gaan met grote hagelstenen, die lokaal voor overlast kunnen zorgen. De buien ontstaan door grote verschillen in temperatuur en windrichting. Bovendien is de atmosfeer in Frankrijk, België en Nederland vochtig en onstabiel.

Nederland kampt zondag met flinke temperatuurverschillen. In Maastricht werd zondagmiddag 31 graden gemeten, tegenover 19 graden op de Waddeneilanden.

Ook in de ons omringende landen schommelen de temperaturen. Zo zijn in West-Frankrijk nieuwe regen- en onweersbuien ontstaan. Met een zuidelijke stroming trekken deze buien zondagmiddag en -avond naar het westen van België en daarna naar Nederland.

Ochtendspits

Ook maandagochtend kan sprake zijn van hagel, waardoor mogelijk een drukke ochtendspits kan worden verwacht. In de loop van maandagochtend trekken de buien weer weg, maar maandagmiddag kan het opnieuw gaan regenen.