Een lijn van zware onweersbuien trekt zondagochtend over Brabant, Gelderland en Twente. Daarbij kan flink veel regen vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Ook hagel is niet uitgesloten.

Daarvoor waarschuwen verschillende weerdiensten.

Met name het verkeer kan hinder ondervinden van het hevige weer. In Zeeuws-Vlaanderen, in het noordoosten van Brabant, het noorden van Limburg en in de Achterhoek is veel regen gevallen.

Veel plaatsen in deze regio’s zagen in korte tijd meer dan 20 millimeter vallen. In Silvolde in de Achterhoek kwam zelfs 39 millimeter naar beneden. In het Gelderse Elst werd een woonboerderij getroffen door de bliksem, waarna de rieten kap in brand vloog.

In de middag wordt het droger en gaat de zon schijnen. In het zuiden wordt het dan al snel broeierig warm, waarna zondagavond en -nacht nieuwe regen- en onweersbuien ontstaan. Die kunnen tot maandag aanhouden, zodat de kans bestaat op een extra drukke ochtendspits.

België

Het weer heeft 's ochtends in België al voor veel overlast gezorgd. Met name in West- en Oost-Vlaanderen is er sprake van schade en wateroverlast, zo meldt het Belgische weerinstituut KMI.

Zogeheten supercellen, ronddraaiend onweer op kilometers hoogte, zorgen voor zware windstoten en hagel.

In Brugge vielen hagelstenen met een diameter van twee tot drie centimeter. De brandweer in die regio kreeg veel meldingen van ondergelopen kelders en stormschade.

In het stadje Torhout liep zelfs het hele centrum onder water. "Even na 5.00 uur is de hel hier losgebarsten", aldus burgemeester Norbert de Cuyper van Torhout. "We hebben het rampenplan in werking gesteld en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening."

In Kortemark stortte een huis deels in door een windhoos. Ook in Oostkamp zorgden de windstoten voor veel problemen. Een deel van een gevel kwam naar beneden en bij een andere woning werden enkele ramen weggeblazen. Een paar straten werden afgesloten door de wateroverlast.

Video: Weersverwachting voor zondag

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto of stuur video's via video@nu.nl