Het is zaterdagavond onrustig geweest bij een Koerdische bijeenkomst in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Tegenover de evenementenhal aan overkant van de straat stonden een paar Turkse demonstranten. 

Over en weer werden leuzen geroepen. Twee Koerden zijn opgepakt: één gooide een fles en een ander wilde de Turken te lijf gaan, aldus de politie. Een vechtpartij werd uiteindelijk voorkomen.

Het opstootje gebeurde na afloop van een campagnebijeenkomst van de pro-Koerdische beweging HDP. Dat is de vierde partij van Turkije, die bij de afgelopen parlementsverkiezingen flinke winst boekte.

Behalve Koerden trok de bijeenkomst ook linkse Turken, etnische Armeniërs en alevieten. Partijleider Selahattin Demirtaş was de belangrijkste gast. Turkije kan op 1 november weer naar de stembus, dus ook de Turkse gemeenschap in Nederland.

Provocatie

De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom). Die noemt de Turkse tegendemonstratie een provocatie. De vlam sloeg in de pan toen de Turkse betogers ''met hun hand het symbool van de extreem rechtse Grijze Wolven maakten'', zei Fedkom-bestuurslid Besime Ogretmen.

Bij dat symbool houden mensen hun pink en wijsvinger omhoog (de oren), en raakt de duim de middelvinger en ringvinger aan (de wolvenbek).

Demirtas had de bijeenkomst al een tijd voor het opstootje verlaten.