
Meer bewaking op internationale treinen en stations
Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij praatte zaterdag in Parijs met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.
Het overleg vond plaats naar aanleiding van de verijdelde aanslag van vorige week in de Thalys die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Een man werd overmeesterd toen hij met een kalasjnikov en enkele messen uit het toilet kwam gestormd.
Nederland en België gaan ook vaker samen controleren in treinen. ''Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen'', voegde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, er aan toe.
Uitwisselen
Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag in de Thalys nu verder gaan. Ook hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter informatie gaan uitwisselen.
Van der Steur heeft erop aangedrongen dat dit ook meer gestandaardiseerd gaat worden, zodat de informatie beter verwerkt kan worden. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.
Treinkaartjes
Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Bij het kopen van een kaartje kan zo worden bekeken of een treinreiziger voorkomt op een lijst met verdachte personen.
Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. Vooral Duitsland zei daar moeite mee te hebben omdat het tot groot oponthoud zou kunnen leiden. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder.
Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.
PvdA
Volgens de PvdA verhoogte scherpere bewaking wel het gevoel van veiligheid, maar draagt niet bij aan de bestrijding van terrorisme. ''Deze maatregelen helpen natuurlijk niet", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. ''Het biedt slechts schijnveiligheid.Terroristen hebben oneindig veel doelen."
Ook in mogelijke maatregelen als extra controle van bagage en het op naam stellen van treinkaartjes ziet Recourt niet veel. ''Op deze manier zijn we onze open en vrije samenleving al aardig aan het sluiten. Dat is de eerste winst voor de terroristen."
Recourt ziet meer in het voorkomen van terrorisme, onder meer door betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Betere uitwisseling van informatie, zoals Van der Steur en zijn collega's afspraken, valt wel in goede aarde bij de PvdA.