Zwarte Piet is dit jaar gewoon in tegenstelling tot eerdere berichten weer te zien tijdens de officiële intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Naast de Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam zullen dit jaar ook roetveegpieten aanwezig zijn.

Het gaat daarbij om een verdeling van 50 procent aan Zwarte Pieten en 50 procent aan roetveegpieten. Dat stelt Pam Evenhuis, woordvoerder van de organisatie Sint in Amsterdam.

Eerder meldde het AD dat er helemaal geen Zwarte Pieten in de hoofdstad aanwezig zouden zijn tijdens de intocht. Volgens Evenhuis is dat echter niet waar. "Vorig jaar lag de verdeling op zo'n 25 procent roetveegpieten, dat gaat nu dus iets omhoog."

Pietengilde

Harold Verwoert van de Pietengilde liet tijdens het eerste Pietencongres in Culemborg weten boos te zijn over het vermeende gemeentelijke besluit om geen Zwarte Pieten toe te laten. "Ik vraag me af of dit een oplossing is, of dat ze de traditie gewoon aan het veranderen zijn."

Vrijdag bracht het anti-racismecomité van de Verenigde Naties (VN) hun rapport uit over Zwarte Piet. De VN riep hierin de Nederlandse overheid op om actief zijn best te doen om de karaktertrekken te ontdoen die mensen als racistisch ervaren.

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat de overheid niks gaat veranderen aan de traditie: "Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek."

Video: 'Politiek beslist niet over Zwarte Piet'