De Bandidos zijn volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie. Dat blijkt onder meer uit drugshandel, bedreigingen en openlijk geweld waarbij ze betrokken zouden zijn. 

Ook zijn de Bandidos volgens justitie verantwoordelijk voor het afpersen van een aspirantlid van de motorclub in Alkmaar, en afpersingen in Helmond, Eindhoven en Den Bosch.

Het OM constateerde dit vrijdag tijdens een zitting met zestien verdachten bij de rechtbank in Maastricht. Ze werden tijdens een grote actie in mei opgepakt.

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Vrijdag bleek ook dat de Bosnische justitie onderzoek doet naar internationale wapenhandel, waarbij ook Limburgse Bandidos betrokken zijn.

Enkele Bandidos zouden een aspirantlid in Alkmaar hebben bedreigd en afgeperst om een schuld van 6000 euro.

Opheffing

De advocaten van de verdachten vroegen allemaal om opheffing van het voorarrest. Van een criminele organisatie is volgens hen geen sprake, het OM heeft geen bewijzen, vinden zij.

Volgens advocaat Ludo Hameleers probeert het OM van allemaal kleine dingen iets groots te maken. ''OM, u kunt van een boterham kruimels maken, maar van kruimels geen boterham'', vatte Hameleers samen.

Niet iedere verdachte bleek lid van de Bandidos, zoals de 34-jarige man uit Geleen bij wie in mei raketwerpers en andere wapens werden gevonden. Volgens het OM had hij wel contacten met de motorclub.

Volgens het OM maakt elk lid van de Bandidos deel uit van het grote geheel. In landen als Duitsland en Canada is er sprake van gewelddadige confrontaties met de Hells Angels, en dat gebeurde feitelijk in mei in Sittard ook toen vijftien Bandidos enkele Red Devils aanvielen, aldus het OM ''Sittard is van ons'', zou de Limburgse Bandidospresident Harrie Ramakers daarbij geroepen hebben.

Maandag beslist de rechtbank over het verzoek van de advocaten om vrijlating. De inhoudelijke behandeling is mogelijk medio 2016.