Er komen ruim 1.200 nieuwe plekken om de grote stroom vluchtelingen op te vangen. In de TT Hall in Assen worden maximaal zeshonderd vluchtelingen opgevangen. 

In de Americahal in Apeldoorn wordt een noodopvang geopend voor ongeveer vierhonderd mensen. Het asielzoekerscentrum De Kruisberg in Doetinchem krijgt 225 extra plekken.

Volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn in Doetinchem donderdag al wat mensen binnengekomen en de komende dagen zullen er nog meer volgen. ''We verwachten dat het een week gaat duren voordat alle plekken bezet zullen zijn''.

Het centrum bood tot nu toe plek aan 350 mensen. Het COA houdt maandag samen met de gemeente een bijeenkomst om de omwonenden in te lichten over de uitbreiding. ''De omwonenden willen we zo goed mogelijk informeren en er is ruimte om vragen te stellen.''

Voor de uitbreiding zijn in de voormalige gevangenis de ruimtes gebruikt waar tot nu toe onder meer muziekles werd gegeven. ''Daar gaan we nu een andere oplossing voor zoeken.''

Apeldoorn

In Apeldoorn worden dinsdag de eerste asielzoekers gehuisvest in de Americahal, zo heeft de gemeente laten weten. In de noodopvang komen vooral mensen uit Syrië en Eritrea. De gemeente blijft op zoek naar een definitieve locatie met ruimte voor achthonderd asielzoekers. De Americahal is een evenementenhal en zalencentrum.

In Assen worden maximaal zeshonderd mensen opgevangen in de TT Hall, een grote tentoonstellings- en evenementenhal. Volgens de afspraken tussen COA en gemeente duurt de noodopvang tot 10 november.