Terreurverdachte Mohamed B. (27) komt per direct op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, zegt zijn advocaat André Seebregts.

Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dit aan NU.nl.

Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar cel tegen de Marokkaan. Hij is volgens de aanklager bezig geweest met het voorbereiden van een aanslag in Nederland op politiemensen en militairen.

B. heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten. Vorig jaar oktober werd hij gearresteerd na een tip van de AIVD.

Tijdens zijn zaak staat de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of een fantast die zich om stoer te doen niet alleen valselijk uitgaf als jihadist maar ook als miljonair en grote drugsdealer.

Uitspraak

De uitspraak van de rechtbank is over ruim anderhalve week. ''Het is nog niet zeker, maar het betekent waarschijnlijk dat hij wordt vrijgesproken'', reageert Seebregts. 

De woordvoerder van de rechtbank zegt dat hij niet kan vooruitlopen op de uitspraak. "Maar inderdaad, de onmiddellijke invrijheidstelling van B. zegt wel iets over welke kant de uitspraak op zal gaan."

'Duidelijk'

Volgens Seebregts is het steeds duidelijker geworden dat B. geen terrorist, maar een fantast is. ''Hij heeft 11 maanden op de terroristenafdeling gezeten voor stoerdoenerij op social media. Dat zegt iets over de tijd waarin we leven'', vindt de advocaat.

''Deze zaak toont weer eens aan dat het OM niet aarzelt om in terrorismezaken heel vroeg in te grijpen. Ook als er weinig bewijs is. En ook wanneer er steeds meer aanwijzingen zijn dat justitie het niet bij het juiste eind heeft. Dit alles om maar geen enkel risico te lopen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Mohamed heeft langdurig onder zeer zware omstandigheden op de terroristenafdeling vastgezeten.''

Het OM reageert nog niet inhoudelijk. ''Wij wachten het vonnis van 8 september af. Dan kijken we hoe verder.''