Tegen de 47-jarige Cor van der T. is vrijdag drie jaar cel geëist omdat hij in maart van dit jaar op de A1 bij Almere werd aangehouden met automatische vuurwapens en andere criminele uitrusting in zijn auto. 

Justitie denkt dat hij wellicht bezig was met de voorbereiding van liquidaties, maar vroeg daar vrijspraak voor omdat er niet genoeg bewijs is.

De politie vond in de auto briefjes met informatie en foto's van drie mannen die in liquidatieonderzoeken voorkomen. Eén van hen was de Amsterdamse crimineel Baris Önder, die in april werd geliquideerd.

Volgens justitie kan het zijn dat Van der T. een liquidatie op hen voorbereidde, maar het kan ook zijn dat hij de wapens aan hen wilde leveren.

Zwijgrecht

De politie trof behalve de wapens ook munitie, bivakmutsen, tassen met nieuwe kleding, een aantal mobiele telefoons en een zogeheten jammer aan. Met zo'n jammer kan het telefoon- en internetverkeer worden verstoord.

Van der T. wilde niet zeggen waarom hij deze spullen in zijn auto had. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. 

Er is daarom wel straf geëist voor verboden wapenbezit, maar niet voor het voorbereiden van de moorden. "De gewelddadige liquidaties in de openbare ruimte de afgelopen periode hebben geleid tot onrust en gevoelens van onveiligheid. De bestrijding van liquidaties en het daarmee gepaard gaande wapenbezit heeft dan ook hoge prioriteit", aldus justitie.

Eerder kreeg Van der T. tien jaar gevangenisstraf voor onder andere doodslag.