Voormalig bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam (UvA) Louise Gunning wordt per 1 september president-commissaris van Schiphol. Gunning stapte in april op bij de UvA na aanhoudende studentenprotesten.

 Dat meldt NRC Handelsblad.

Volgens de krant werd Gunning in maart ook al benaderd door de directie van Schiphol. Ze zag toen af van deze functie omdat ze haar tijd wilde steken in de problemen binnen de universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.

In februari bezette een groep studenten verschillende locaties van de universiteit, waaronder het Maagdenhuis, waar het universiteitsbestuur zetelt. Studenten en hoogleraren die zich aansloten bij het protest eisten meer inspraak in het beleid van de onderwijsinstelling en de afschaffing van het rendementsdenken. 

In april legde Gunning haar bestuursfunctie alsnog neer en bleef ze als hoogleraar aan bij de universiteit. 

Schiphol

Gunning trad vorig jaar al toe tot de raad van commissarissen van Schiphol Group, met de bedoeling om in april voorzitter Anthony Ruys op te volgen. Volgens de commissarissen is er nu geen reden meer de benoeming uit te stellen.  Volgens de krant wil Gunning haar stap niet toelichten, ze wil alleen “aan het werk”.

In luchtvaartkringen werd eerder kritisch gereageerd op de benoeming van drie nieuwe commissarissen zonder enige luchtvaartervaring.