De gemeente Amsterdam gaat de vijf mannen die vorige week in de Thalys van Amsterdam naar Parijs een aanslag verijdelden een bedankbrief sturen. 

De drie Amerikanen, een Brit en een Fransman wordt gevraagd langs te komen op het gemeentehuis als ze in de gelegenheid zijn, schrijft Het Parool.

De VVD wilde aanvankelijk dat de heren een onderscheiding zouden krijgen, maar is ook enthousiast over de brief. De vijf kregen in Frankrijk de hoogste onderscheiding, de légion d'honneur.

Een Amerikaanse militair die hielp bij het overmeesteren van de gewapende man in de Thalys krijgt ook nog de Soldier’s Medal, een hoge Amerikaanse onderscheiding.

Jihadistische aanslag

De 25-jarige Marokkaanse verdachte van de Thalys-aanval is maandag officieel in staat van beschuldiging gesteld door het Franse Openbaar Ministerie. Hem wordt het uitvoeren van een "gerichte en met voorbedachten rade uitgevoerde" jihadistische aanslag ten laste gelegd.

Ook zal hij terechtstaan voor vuurwapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Simpele beroving

De Fransen hebben informatie van andere landen ontvangen over het reisgedrag van de verdachte en zijn banden met radicale islamitische organisaties. Volgens die informatie was de man in Spanje betrokken bij drugshandel, verdedigde hij jihadisten en bezocht hij een radicale moskee in Algeciras.

De man beweert zelf dat hij slechts van plan was de passagiers van de trein te beroven.