Dat het veel heeft geregend kan de afgelopen dagen niet veel Nederlanders zijn ontgaan. In het Friese Grou was het in een etmaal tijd zelfs zo nat dat er bijna zeven volle emmers van tien liter per vierkante meter mee gevuld konden worden.

 Van woensdagavond 20.00 uur tot donderdagavond 20.00 uur viel daar 67 millimeter.

Daarmee viel er in Grou in die 24 uur bijna net zo veel als gemiddeld in een normale hele augustusmaand: 78 millimeter.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl was het in die periode ook in andere plaatsen in een strook van Alkmaar, via Stavoren naar Zuid-Friesland erg nat. In Hem (Noord-Holland) viel in datzelfde etmaal al 57 millimeter regen.

In de Overijsselse plaats Rouveen is het in deze hele augustusmaand overigens het natst van het hele land. Daar viel in de hele maand tot nu toe in totaal bij elkaar opgeteld al 175 millimeter.

Bekijk een compilatie van het noodweer in Nederland:

Avondpits

Door de buien donderdagavond was er sprake van een zware avondspits. De piek lag donderdag op 356 kilometer en daarmee is het volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) de op drie na drukste avondspits van dit jaar. Normaal voor de donderdagavondspits is ongeveer 180 kilometer.

Vooral in Noord-Holland was het druk, onder meer op de A5, A7, A8 en de ring rond Amsterdam (A10). Volgens de VID is het in de spits sinds 4 juni niet meer zo druk geweest.

Mooi weer

Liefhebbers van de zon hoeven trouwens niet te vrezen: het mooie weer lijkt terug te komen. Vrijdag komt de zon vaker tevoorschijn en wordt het een graad of 21, verwacht Weeronline.nl.

Zaterdag wordt dan een zonnige zomerdag met tussen 21 graden in de kop van Noord-Holland en 27 in het zuidoosten van het land. Zondag wordt het echt warm: in het zuiden en oosten misschien wel 30 of 31 graden. ’s Avonds kan het wel weer gaan onweren.