Voor het eerst na de zomervakantie heeft Nederland een zware avondspits meegemaakt. 

De piek lag donderdag op 356 kilometer en daarmee is het volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) de op drie na drukste avondspits van dit jaar. Normaal voor de donderdagavondspits is ongeveer 180 kilometer.

Vooral in Noord-Holland was het druk, onder meer op de A5, A7, A8 en de ring rond Amsterdam (A10).

Volgens de VID is het in de spits sinds 4 juni niet meer zo druk geweest. Die drukte had vooral te maken met het slechte weer en ongevallen. ''Een van de langste files stond aan het begin van de spits op de A4 (Amsterdam-Den Haag) nadat bij Leidschendam een bestelbus in de vangrail was beland'', aldus een woordvoerder.

Regen

In het Friese Grou viel bijna zeven volle emmers regen van tien liter per vierkante meter. Van woensdagavond 20.00 uur tot donderdagavond 20.00 uur viel daar 67 millimeter.

Daarmee viel er in Grou in die 24 uur bijna net zo veel als gemiddeld in een normale hele augustusmaand: 78 millimeter. Volgens een woordvoerder van weeronline.nl was het in die periode ook in andere plaatsen in een strook van Alkmaar, via Stavoren naar Zuid-Friesland erg nat. In Hem (Noord-Holland) viel in datzelfde etmaal al 57 millimeter regen.

In de Overijsselse plaats Rouveen is het in deze hele augustusmaand overigens het natst van het hele land. Daar viel in de hele maand tot nu toe in totaal bij elkaar opgeteld al 175 millimeter.

Actueel verkeersbericht