Circus Herman Renz verkeert in financiële problemen. Het bedrijf heeft een belastingschuld van 400.000 euro en moet die voor 7 september betalen anders zijn ze failliet.

Dat meldt de NOS woensdag.

De directeur van Herman Renz, Milko Steyvers, zou graag zien dat de staat bijspringt doormiddel van subsidie. "We staan in de top-10 van beste circussen van Europa", aldus Steyvers. "De circussen in het buitenland hebben geen last van de crisis. Zij krijgen subsidie. Dat willen wij ook."

Het circus kampt met teruglopende bezoekersaantallen en stijgende kosten door overheidsmaatregelen.

Belastingschuld

Circus Herman Renz heeft een belastingschuld van 100.000 euro. Daarnaast staat er een bedrag open van 300.000 euro. Daarmee moet het circus worden teruggekocht van een investeerder, die eerder zijn nek uitstak voor Circus Herman Renz. Die investeerder heeft nu het circus echter alsnog te koop aangeboden.

Bij het circus werken 65 mensen. Volgens Steyvers zorgt onder meer de sectorpremie van 12 procent er voor dat de kosten de pan uit rijzen.

Werkkostenregeling

Ook de werkkostenregeling die per 1 januari 2015 is ingegaan voelt de onderneming in de portemonnee. Daardoor is het bijvoorbeeld voor bedrijven veel minder interessant om personeel een uitje naar het circus aan te bieden. Daarnaast betekent het afschaffen van zogeheten rode diesel een enorme kostenpost voor het circus.

Voor Steyvers, die geboren en getogen is in het circus, betekent het mogelijk failliet een extra hard gelag. De directeur verkocht eerder huis en haard om het circus te behouden. ,,Valt het doek, dan staan mijn vrouw en ik letterlijk op straat."

Circus Herman Renz bestaat 115 jaar en is daarmee het oudste circus van Nederland.

Video: Circus Herman Renz in geldnood