De 51-jarige oom van Mariska Peters uit Nijmegen, die ervan wordt verdacht dat hij zijn nichtje heeft gewurgd, heeft dna achtergelaten op een mes dat in twee stukken in haar auto en op haar vindplaats is aangetroffen.

Ook is na aanvullend onderzoek waarschijnlijker geworden dat dna-sporen op haar lichaam van deze Johan P. zijn. Dat bleek woensdag tijdens een zitting voor de rechtbank in Arnhem.

Ook heeft een onderzoeksrechter bepaald dat de ex-tbs’er P. naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat voor een observatie van zijn geestelijke gesteldheid.

De 21-jarige Mariska Peters werd eind februari gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen. Zij was toen twee weken vermist.

Tbs-behandeling

Johan P. verbleef op een open afdeling van de Pompekliniek, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling was toen Mariska verdween. Speurhonden hebben haar gevonden. P. liep nog mee in een stille tocht voor zijn nichtje.

Het politiedossier is zo goed als klaar, zei het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. Vier onderzoeken hebben nog een open eindje: een onderzoek naar het mogelijke gebruik van een voorwerp bij de verwurging, een vergelijking tussen zaden uit de Hatertse Vennen en zaden in de auto van de verdachte, onderzoek naar de 'leeftijd' van spermasporen die zijn gevonden en nader onderzoek naar welke telefoonmasten door de telefoon van P. zijn aangestraald.

Door de observatie in het PBC zal de zaak niet voor het voorjaar van 2016 inhoudelijk behandeld worden.