Vorig jaar kwamen 144 personen in Nederland om door moord of doodslag. Dat zijn bijna drie slachtoffers per week.

In 2014 werden 113 mannen en 31 vrouwen omgebracht. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.

Sinds het aantal moorden in Nederland vanaf 1996 wordt bijgehouden door het CBS, is het aantal moorden niet zo laag geweest. Ook het aantal om het leven gebrachte vrouwen zit op het laagste niveau sinds de registratie begon.

Mannen en vrouwen

In de afgelopen vijf jaar werd ruim de helft van de vermoorde vrouwen door hun partner of ex-partner omgebracht. Volgens het statistiekenbureau zijn echtelijke ruzies en jaloezie van de dader de meest voorkomende motieven om vrouwen te vermoorden. Dat gebeurt meestal in de eigen woning met een steekwapen of verwurging.

Bij vermoorde mannen is de vermoedelijke dader meestal een kennis of vriend. Bij 13 procent gaat het om een afrekening in het criminele circuit. Een op de tien keer is de vermoedelijke dader een van de ouders. Het moordwapen is meestal een vuur- of steekwapen.

Amsterdam

De meeste moorden werden in Amsterdam gepleegd, namelijk 23. Daarvan waren negentien personen inwoners van de hoofdstad. In Amsterdam worden nagenoeg enkel mannen vermoord.

In Rotterdam worden relatief veel vrouwen vermoord. Tussen 2010 en 2014 werden 1,48 op de 100.000 vrouwen slachtoffer van moord en doodslag. In Amsterdam (0,6 per 100.000 inwoners), Den Haag (0,87) en Utrecht (0,37) ligt dat aantal een stuk lager.

Moorden per provincie