Het nog niet volledig afgebouwde Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer (Noord-Holland) wordt per opbod verkocht. Het gebouw gaat op 22 september onder de hamer. 

Het kolossale complex staat leeg sinds eind 2009. De bouw werd toen stilgelegd vanwege het faillissement van de DSB Bank van Dirk Scheringa. Hij wilde zijn kunstverzameling onderbrengen in het gebouw.

Het museum is een van de laatst overgebleven bezittingen uit de failliete boedel. Sinds het faillissement zijn verschillende plannen voor het gebouw de revue gepasseerd, maar die bleken niet haalbaar. De oppervlakte van het cascogebouw is circa 3,72 hectare.

Belangstellenden kunnen bieden op het gebouw via een openbare onlineveiling. Die vindt plaats via het veilingplatform BOG Auctions in opdracht van de curator van het Scheringa Museum.

Er staat vooralsnog geen kijkdag gepland. De curator kan niets zeggen over de verwachte opbrengst. De gemeente Opmeer heeft vastgelegd dat het gebouw een culturele bestemming moet krijgen.

Collectie

In 2012 werden bij veilinghuis Christie's in Amsterdam 195 kunstwerken verkocht die behoorden tot de collectie van Scheringa. Het betrof voornamelijk naoorlogs werk. 

Scheringa's collectie telde circa 1.300 werken. Die waren te zien in een voormalig schoolgebouw in Spanbroek, maar dat vond de ondernemer te klein. Het nieuwe museum zou liefst 44 zalen krijgen en het Van Gogh Museum in Amsterdam in oppervlakte overstijgen.

Het Nederlandse deel van de collectie realistische kunst kreeg onderdak in het onlangs geopende Museum MORE van zakenman en kunstliefhebber Hans Melchers.

Faillissement

De Dirk Scheringa Bank (DSB) ging eind 2009 failliet, nadat onrust was ontstaan over hypotheken die klanten bij de bank afsloten, waarvoor ze ineens hogere maandlasten moesten betalen dan was afgesproken, de zogenoemde woekerpolissen. Spaarders haalden massaal hun geld weg bij de bank.

Na het faillissement kampten ook andere bezittingen van Scheringa, zoals het museum en voetbalclub AZ met geldproblemen