De rechtbank in Utrecht zal drie getuigen horen in de strafzaak tegen ex-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD uit Stichtse Vecht. De politica wordt vervolgd omdat zij hasjgeld zou hebben witgewassen door de aanschaf van auto’s, een boot, een caravan en een jetski.

Ook zou ze een valse koopovereenkomst aan de rechter hebben voorgelegd, zou De Kruif (44) lid zijn van een criminele organisatie en een balletjespistool in haar huis hebben.

De verkoper van de boot wordt gehoord als getuige over de koopovereenkomst.

Volgens haar advocate Claudia van Oort heeft De Kruif alle spullen van eigen geld gekocht, behalve de caravan. Die zou ze voor een medeverdachte op haar naam hebben gezet omdat hij meer verzekeringspremie zou moeten betalen dan zij. Ook die medeverdachte zal getuigen.

De derde getuige betreft medeverdachte Jeroen van L., met wie de ex-fractievoorzitster sinds een tijdje een relatie had en volgens haar advocate nu nog heeft. Hij zou kunnen verklaren dat het balletjespistool in haar woning niet van haar was maar van hem.

Volgens een psycholoog lijdt De Kruif intussen aan een angststoornis en posttraumatische stressstoornis (ptss) sinds haar arrestatie en de aanhoudende media-aandacht. Ze kreeg maandag ontheffing van de verplichting om in de rechtszaal te verschijnen, maar zal bij de inhoudelijke behandeling wel aanwezig zijn, aldus haar advocate.

Het onderzoek telt in totaal acht verdachten. De 'zwaarsten’ daarvan, onder wie de vriend van De Kruif, worden vervolgd wegens bendevorming en het exploiteren van wietkwekerijen in onder meer Hilversum, De Bilt, Veenendaal, Alkmaar en Utrecht.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.