Twee twintigers uit Almere hebben zich in juni misdragen op de begraafplaats van de Stulpkerk in Lage Vuursche. Op die begraafplaats naast Kasteel Drakensteyn ligt prins Friso begraven.

Er is door het tweetal onder meer met bierflesjes gegooid. 

Of de mannen het specifiek gemunt hadden op het graf van de prins kon het Openbaar Ministerie vrijdag nog niet zeggen. Er wordt nog onderzocht of het graf van Friso beschadigd is. Als dat duidelijk is, bepaalt Justitie of er stappen tegen de mannen worden ondernomen.

Mogelijk worden zij aangeklaagd voor grafschennis, maar het kan ook zijn dat het tweetal baldadigheid ten laste wordt gelegd. Het is overigens niet mogelijk om voor grafschennis een gevangenisstraf te krijgen. Eerder ligt een boete of een excuus aan de nabestaanden voor de hand, aldus de politie

Rotzooi trappen

De mannen maakten deel uit van een groepje dat volgens het OM "rotzooi trapte" op de begraafplaats. Het tweetal werd aangehouden nadat een Marechaussee het rumoer op de begraafplaats had opgemerkt. Zij hebben een bekentenis afgelegd.

Het Openbaar Ministerie neemt binnen twee weken een besluit over de mogelijke aanklacht. Prinses Beatrix zou nauw betrokken zijn bij het politie-onderzoek.

De verdachten zouden flink ondersteboven zijn van hun daad. De marechaussee was in de buurt vanwege de beveiliging van Kasteel Drakesteijn waar prinses Beatrix woont.

Respectloos

Drie groepsleden hadden niks strafbaars gedaan, aldus het OM. Op de begraafplaats van de Stulpkerk is het nog steeds bijna elke dag druk, sinds prins Friso er in augustus 2013 werd begraven.

Niet alle bezoekers gedragen zich volgens het kerkbestuur respectvol. Ze lopen over andere graven, vertrappen bloemen, maken herrie en hinderen nabestaanden die andere doden komen bezoeken. De gemeente Baarn studeert op een oplossing voor het parkeerprobleem in het piepkleine dorpje.