Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag tijdens de Indië-herdenking in Den Haag een krans gelegd bij het Indisch Monument. Tijdens de plechtigheid worden alle slachtoffers van de oorlog met Japan herdacht, zowel burgers als militairen. 

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Al kwam er op die dag een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert.

''Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd."

De herdenking was om 12.00 uur begonnen en werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, die na de plechtigheden het defilé langs het Indisch Monument opende.

Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid en er werd muziek gespeeld. Acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider, spraken de menigte toe. 

Rutte

Mark Rutte begon de herdenking met een toespraak. Overlevenden hoopten op een excuus van de regering voor de manier waarop ze behandeld zijn. De premier bood tijdens zijn toespraak geen excuses aan. Wel betreurt hij het "gevoel van miskenning over hun leed".

''Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik", aldus de premier.

Bekijk hier een deel van de toespraak van Rutte:

Blijvende aandacht

''Zeventig jaar na de Japanse capitulatie zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht en een actieve herinnering vraagt. Laat ons daar samen voor zorgen. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen", zei Rutte tot de enkele duizenden aanwezigen.