De politie en Jumbo hebben bij alle 579 Jumbo-filialen maatregelen genomen na de incidenten met explosieven bij vestigingen in Groningen en Zwolle.

Dat zegt donderdag Rob Vos, die namens de politie het onderzoek naar de dader leidt.

De maatregelen zijn al een tijd van kracht, aldus Vos. Ze zijn vrij snel ingegaan na het eerste incident. Het was al bekend dat maatregelen waren genomen bij de filialen in Zwolle en Groningen.

De politie plaatste een deel van het politiedossier online in de hoop dat burgers met nieuwe tips komen. ''Alleen door de identiteit van de dader te achterhalen, kunnen we de veiligheid bij de Jumbo-filialen garanderen", zegt Vos.

''Daarnaast zijn er bij filialen van Jumbo zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Dat doen we niet alleen in Groningen en Zwolle, maar in het hele land. Ook de hele Nationale Politie helpt mee in het onderzoek."

Video: Politie geeft informatie over afperser Jumbo

Afpersen

Donderdagochtend maakte de politie al bekend dat de persoon die achter de incidenten bij Jumbo-supermarkten in Groningen zit, de keten afperst. De dader eist "een hoeveelheid bitcoins". Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen.

Het zou volgens de politie om een man gaan van twintig tot veertig jaar oud. Vermoedelijk woont hij in Groningen, niet ver van de plek waar hij de explosieven heeft neergelegd. Tevens zou de dader kennis hebben van explosieven, computersystemen en elektronica.

Puzzelstukjes

De politie hoopt dat er nu meer tips binnenkomen. ''Een voor een burger klein detail kan voor ons het ontbrekende puzzelstukje zijn", verduidelijkt de politie. ''We hopen dat de omgeving van de dader onder druk komt te staan om zich te melden als ze meer weten. Maar we hebben ook nog andere sporen uitstaan en het onderzoek is nog in volle gang."

Een woordvoerster van Jumbo laat donderdag desgevraagd weten dat de incidenten bij de noordeijke filialen de afgelopen weken geen invloed heeft gehad op het aantal klanten dat de winkels heeft bezocht. "Wij zien ook geen enkel verband tussen onze omzet en de incidenten", stelt ze.

Of de berichtgeving over de extra politiebeveiliging donderdag impact heeft gehad op het aantal klanten, kon de zegsvrouw niet melden.

Tips

Donderdagmiddag maakte de politie bekend al meer dan honderd tips over de zaak te hebben gekregen. De politie heeft burgers expliciet opgeroepen om mee te denken over de oplossing van de zaak.

Het team van de politie dat onderzoek doet naar de zaak lanceerde donderdag een website met daarop onder meer delen van het politiedossier.

''Alleen door de identiteit van de dader te achterhalen, kunnen we ervoor zorgen dat de situatie bij Jumbo weer veilig wordt", zei onderzoeksleider Rob Vos.