De persoon die achter de incidenten bij Jumbo-supermarkten in Groningen zit, perst de keten af. De dader eist "een hoeveelheid bitcoins". 

Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De rechercheurs hebben informatie over de zaak vrijgegeven en vragen het publiek om mee te denken. Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen.

Het zou volgens de politie om een man gaan van twintig tot veertig jaar oud. Vermoedelijk woont hij in Groningen, niet ver van de plek waar hij de explosieven heeft neergelegd. Tevens zou de dader kennis hebben van explosieven, computersystemen en elektronica. Dat blijkt uit het donderdag vrijgegeven politiedossier.

Rechercheurs hebben een zogeheten daderprofiel gemaakt. De politie gaat ervan uit dat de dader de Jumbo wil afpersen. Er is ook gekeken naar baldadigheid en een aanslag, maar die scenario's zijn minder waarschijnlijk.

Video: Politie geeft informatie over de zaak

Explosie

Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Een raam en een kozijn raakten beschadigd. Op 6 juni werd de Jumbo bij de Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Begin juli was een verdacht pakketje bezorgd bij de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. Ook dat is het werk van de bomdreiger, denkt de politie. De dader stuurde een felicitatiekaart met een beetje explosieve stof. Volgens de politie heeft hij meerdere keren contact gezocht met de Zwolse Jumbo.

Voorzorgsmaatregelen

Met de virtuele munt bitcoin kan een dader anoniem blijven. Transacties zijn heel moeilijk te traceren. Dat maakt het interessant voor criminelen.

Jumbo noemt de dreigingen vervelend. "We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren", laat de supermarktketen donderdag weten in een verklaring.

Positief

De politie zit zeker niet vast in het onderzoek van de afpersingszaak bij Jumbo. ''We hopen wel dat burgers ons kunnen helpen met het zoeken van de dader, zodat we de veiligheid bij Jumbo weer kunnen garanderen", aldus Rob Vos, die namens de politie het onderzoek leidt. ''We zitten niet vast, maar we hebben positieve ervaringen met het inschakelen van burgers", zegt Vos.

''Alleen door de identiteit van de dader te achterhalen, kunnen we ervoor zorgen dat de situatie bij Jumbo weer veilig wordt", aldus Vos. ''Natuurlijk zijn er bij Jumbo-filialen in heel het land ook maatregelen genomen."