Anatoom George Maat wil excuses van RTL Nieuws en van minister Ard van der Steur (Justitie). Maat wil ook eerherstel. Maat sprak dinsdagavond bij het radioprogramma Dit is de dag en bij Jinek op televisie over de zaak. 

''Ik kan niet anders dan vragen om eerherstel", zei Maat bij Jinek. ''En uitleggen dat deze werkwijze niet ongebruikelijk is''. De werkwijze van RTL noemde hij bij Dit is de Dag ''onfatsoenlijk''.

Maat kwam in opspraak omdat hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing. RTL Nieuws berichtte in april over de lezing. Van der Steur noemde de actie van Maat daarna ''buitengewoon ongepast en onsmakelijk''. Hij raakte zijn plek in het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) door de zaak kwijt.

Later schreef Van der Steur aan de Tweede Kamer dat er duidelijkere afspraken moeten komen voor het gebruiken van dit soort materiaal bij lezingen en in het onderwijs. Maat zelf zegt dat zijn aanpak gebruikelijk is in het onderwijs. Hij zou een soortgelijke lezing op dezelfde manier zo weer geven, zo herhaalde hij.

'Niet openbaar'

De lezing van Maat was officieel bedoeld voor studenten Gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook anderen konden er bij zijn. Volgens Maat zijn de RTL-medewerkers heimelijk de bijeenkomst binnengeglipt. Maat zegt dat het in werkelijkheid geen echte openbare lezing was en dat iedereen die deze wilde bijwonen zich moest inschrijven en zijn collegekaart moest laten zien.

Uit de brief van Van der Steur van vorige week bleek dat de toegangscontrole op de betreffende avond zich beperkt heeft tot ongeveer 150 aanwezigen en dat het te druk bleek om iedereen te controleren.

Maat overweegt een gang naar de rechter, maar of hij dat doet "hangt af van hoe de mensen zich nu opstellen".

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws, liet dinsdag via Twitter in een reactie weten: "En nee, wij bieden geen excuus aan voor 'n journalistiek zorgvuldige publicatie die 'n maatschappelijk belang diende."