Enkele straten in Roermond zijn dinsdag urenlang afgesloten geweest, omdat een dodelijke steekpartij uit 2011 werd nagespeeld.

De zaak ligt momenteel bij het gerechtshof in Den Bosch. De rechters daar willen met de reconstructie een beeld krijgen van wat er toen precies is gebeurd in een woning aan de Bachstraat.

Het slachtoffer was een 23-jarige man. Hij had vlak voor zijn dood een relatie gekregen met een vrouw. Haar ex-vriend is veroordeeld voor de moord. Hij kreeg aanvankelijk dertien jaar cel, maar stapte naar de Hoge Raad. Die besliste vorig jaar dat de zaak opnieuw moest worden behandeld.

Volgens de Hoge Raad hadden de rechters niet goed genoeg duidelijk gemaakt dat de man had nagedacht over wat hij deed, en dat hij niet in een opwelling handelde. Dat maakt het verschil tussen moord, waarvoor hij werd veroordeeld, en doodslag.

In bescherming

De verdachte heeft altijd ontkend. Dinsdag tijdens de reconstructie wees hij zijn ex-vriendin als dader aan. Zij zou hem hebben aangevallen, maar daarbij per ongeluk het slachtoffer in zijn hals gestoken hebben, aldus raadsman Serge Weening van de verdachte.

Tot nog toe nam hij volgens Weening zijn ex in bescherming. Maar hij wil nu niet langer zwijgen, en koos eieren voor zijn geld in het zicht van de lange celstraf, aldus Weening.

Weening noemde de verklaring van zijn cliënt ''plausibel''.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat in een reactie weten het proces verbaal van de reconstructie af te wachten. Die wordt tijdens de behandeling voor het hof besproken. ''Het is veel te vroeg om hier nu al op te reageren'', aldus de woordvoerder.

Er is nog geen datum bekend voor de volgende zitting in deze zaak.