De Rubberboot Missie in Utrecht kan terugkijken op een zeer geslaagde vierde editie. Zaterdag werden kort na de start al bijna zeshonderd rubberboten in de grachten geteld, waardoor het wereldrecord 'Largest Parade of Inflatable Boats' werd gebroken.

De start vond dit jaar eind van de middag plaats in park Lepelenburg. Daarna peddelden de deelnemers zo'n 3,3 kilometer door de grachten, waarbij er gefinisht werd bij Weerdsingel Westzijde.

Vooraf werd al voorspeld dat de Rubberboot Missie het officiële Guinness Book-record van 250 rubberboten zou verbreken. Dat aantal werd ruimschoots gehaald. "Zo'n 350 boten zijn tot de finish in het water gebleven", laat organisator Joost Geurtsen zondag weten. Volgens hem zijn voor het record alleen de boten geteld die de eindstreep hebben gehaald.

Hoge eisen

De organisatie maakte zich vooraf totaal geen zorgen over het feit of het record zou worden verbroken. Wel stelde het Guiness Book of Records hoge eisen aan de organisatie, laat Geurtsen weten. "We hadden twintig mensen ingeschakeld die het aantal boten en afhakers voor ons telden."

Ook waren er meerdere fotografen en filmers aan de slag, die hun materiaal bij het Guiness Book of Records inleveren als bewijsstuk.

Video: Rubberboot Missie Utrecht breekt wereldrecord

De Rubberboot Missie begon vier jaar geleden voor de lol, waarbij er bij de eerste editie niet meer dan een kleine twintig bootjes door de grachten dobberden. Het aantal deelnemers werd elk jaar groter, waardoor de organisatie dit jaar genoodzaakt was om het evenement professioneler aan te pakken.

Vergunning

"Er doen inmiddels zoveel mensen aan de Rubberboot Missie mee, dat de gemeente hogere eisen stelt aan de organisatie en het afgeven van een vergunning", aldus Geurtsen.

Zo werden deelnemers dit jaar voor het eerst voorzien van een uniek startnummer. Ook werd er meer beveiliging ingeschakeld en werden er sanitaire stops gemaakt.

Geurtsen kijkt terug op een zeer geslaagde editie. "Ongeregeldheden zijn er niet geweest. Het evenement is verbazingwekkend goed verlopen. De sfeer was fantastisch, zowel op het water, als langs de kant."

Bekijk de video van DUIC TV: