De politie komt mogelijk niet meer in actie voor alle 112-meldingen. Dat overwegen de politiebonden als nieuwe drukmiddel in de strijd voor een betere cao.

Dat zegt coördinator Albert Springer van het landelijk actiecentrum van de politiebonden zaterdag in het AD.

Mensen die de alarmlijn bellen na een ongeluk, inbraak of wegens een andere niet levensbedreigende situatie lopen het risico geen agent ter plaatse te krijgen.

''We beraden ons op nieuwe acties. Het behoort tot de mogelijkheden niet meer op alle 112-meldingen te reageren."

Mensen in levensgevaar worden wel direct geholpen. "Maar als er bij iemand wordt ingebroken, komen wij niet meer langs om onderzoek te doen.

Juridische stappen

Minister Van der Steur (Veiligheid) laat in een reactie aan het AD weten dat hij precies wil weten wat de bonden van plan zijn.

"Voor ons telt één ding: de openbare orde en veiligheid mogen niet in gevaar komen. Als dat wel gebeurt, zullen we juridische stappen nemen."

Verkeerd

Een woordvoerder van de bonden spreekt het bericht uit het AD zaterdag tegen. De NOS meldt dat Spring verkeerd geciteerd. Wel gaat de politie door met acties die eerder deze week zijn begonnen.

Daarbij wordt er niet meer gereageerd op minder urgente meldingen zoals blikschade.

De bonden voeren al maanden actie voor een betere cao. Van der Steur heeft een salarisverhoging van 5 procent beloofd, maar daar gaan de bonden niet mee akkoord.