De advocaat van de familie van de om het leven gekomen Mitch Henriquez eist van het Openbaar Ministerie (OM) openheid over het onderzoek naar het optreden van de politie tijdens de arrestatie van de Arubaan. 

Dat zegt advocaat Richard Korver donderdag tegenover NU.nl. 

De familie heeft Korver gevraagd hun belangen te behartigen. De advocaat stelt dat de familie vooral duidelijk wil hebben wat er zich precies heeft afgespeeld tijdens en na de fatale aanhouding van Henriquez bij een festival in het Zuiderpark in Den Haag, eind juni van dit jaar.

Toen de agenten de Arubaan wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg Henriquez geen lucht meer. Een dag later overleed hij, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld. De familie wil de verantwoordelijken voor de rechter hebben. 

Onderzoeksdossier

Korver heeft het OM verzocht het onderzoeksdossier te overhandigen. "Mocht het OM niet besluiten over te gaan op het vervolgen van de agenten, dan bestaat de kans dat ik vervolging ga afdwingen", aldus Korver.

Wel houdt de advocaat een slag om de arm. "Nu denk ik: er was sprake van disproportioneel optreden. Maar als het dossier aantoont dat Mitch gewapend was, waarvoor ik overigens geen enkele aanleiding heb dit te denken, verandert de zaak misschien wel."

Het Openbaar Ministerie ziet het verzoek van de advocaat tegemoet en zal hem vervolgens een reactie geven, laat een woordvoerder weten aan NU.nl.

Video: Henriquez overlijdt na arrestatie

Henriquez overleden na arrestatie op Haags festival
Henriquez overleden na arrestatie op Haags festival

Demonstraties

De dood van Henriquez maakte veel los. In de Schilderswijk kwam het na demonstraties tegen politiegeweld tot hevige rellen. 

De politie zoekt nog steeds naar relschoppers en publiceert iedere woensdag beelden van verdachten. Tientallen mensen zijn al aangehouden.

Ook is er een debat ontstaan over het gebruik van de nekklem door de politie om arrestanten onder controle te brengen. Het ministerie van Veligheid en Justitie wacht een onderzoek van de inspectie af naar het gebruik van de wurggreep.