Mensen die getroffen zijn door het ongeval met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn, krijgen uiterlijk vrijdag het noodgeld uitgekeerd dat bouwbedrijf Mourik had toegezegd. 

Het bedrijf heeft een lijst gekregen van bewoners van elf woningen en drie ondernemers. Bewoners krijgen 2.000 euro, ondernemers 5.000 euro.

Een van de gedupeerden heeft het geld al contant gekregen, volgens de woordvoerder. ''Gisteren zijn we gebeld door een bewoner die platzak was. Die heeft die avond het geld contant gekregen.''

Mourik is verantwoordelijk voor de renovatie van de Julianabrug.

Filmpjes

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is op zoek naar filmpjes van het ongeval. De OVV doet onderzoek naar de achterliggende oorzaken van het incident en is daarom op zoek naar filmmateriaal van het voorval zelf, zowel op professionele vastgelegd of beelden die zijn gemaakt door omstanders.

Een groot deel van de olie die in de Oude Rijn bij Alphen aan den Rijn was terechtgekomen, is opgeruimd. ''Die olie is opgezogen, zei donderdag een woordvoerster van het Hoogheemraadschap Rijnland. 

Na het hijskraanongeluk plaatste de brandweer aan beide kanten van het ongeluk schermen om verdere 'uitstroom' van olie te voorkomen. Op het water ligt nu 'een dunne film van olie', die nog moet worden weggehaald.

Ook komt er waarschijnlijk nog olie vrij bij het bergen van de omgevallen bouwkranen. In het plan van aanpak om de ravage op te ruimen, wordt ook het verwijderen van dat restant olie meegenomen, zei de woordvoerster.

Heineken

Door het ongeval moet een aantal schepen met mout voor bierbrouwerij Heineken in Zoeterwoude omvaren. De 'bierschepen' varen nu via Amsterdam. Dat duurt langer en kost de schippers extra geld.

Heineken geeft de binnenvaartschippers nu een extra vergoeding. Ondanks de verstoorde aanvoer heeft het bierconcern genoeg mout in voorraad. De bierproductie komt niet in gevaar.

Drone

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft donderdagmiddag opnamen gemaakt met een drone boven het gebied in Alphen aan den Rijn waar de twee hijskranen omvielen. De inspectie wil zo meer te weten komen over de toedracht van het ongeval.

De gemeente had ontheffing verleend voor het filmen met een drone. Overig gebruik van drones boven het gebied is niet toegestaan.

Video: Kranen vallen op gebouwen in Alphen aan den Rijn