De NS betaalt de ontslagen topman Timo Huges 175.000 euro bruto als gevolg van zijn gedwongen vertrek. 

Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Huges werd in juni ontslagen wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. 

Volgens de NS is Huges op een rechtmatige wijze ontslagen, maar zijn er "onvolkomenheden in het ontslagproces" die de juridische positie van de NS hebben verzwakt. Het bedrijf heeft daarom moeten schikken met de voormalig topman.

Huges eistte eerder nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen en dreigde met een kort geding. Volgens de advocaat van Huges is de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen.

Geen ontslagvergoeding

De NS stelde eerder dat Huges ontslag had genomen en daarom geen aanspraak kon maken op een ontslagvergoeding. Huges betwistte dat en stelde dat hij zijn bestuurstaken had neergelegd nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd.

Huges gaat uiteindelijk met 175.000 euro bruto naar huis. Hij ziet af van de ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris en betaalt zijn variabele beloning over 2014 vrijwillig terug.

'Tevreden'

Zowel Huges als de NS zeggen tevreden te zijn met de uitkomst van de schikking. "Het is voor de aandeelhouder, NS en mijzelf goed dat we tot een schikking zijn gekomen waarbij iedereen water bij de wijn heeft gedaan. Alle partijen kunnen zich nu weer richten op de toekomst", zegt Huges. 

Ook de NS zegt naar de toekomst te willen kijken. "Met deze oplossing worden langdurige en kostbare juridische procedures over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst met Huges voorkomen", zegt Truze Lodder, voorzitter van de raad van commissarissen van NS. 

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, was eerder nog stellig en wilde Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven.

In de brief aan de de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij die uitspraak "gegeven het verloop van het ontslag, niet gestand kan doen."

D66 wil zo snel mogelijk een debat met Dijsselbloem. Kamerlid Van Veldhoven neemt het de minister kwalijk dat in een zaak waar sprake is van fraude met aanbestedingen alsnog 175.000 euro moet worden betaald. "Door de fouten onder de verantwoordelijk van Dijsselbloem valt de vergoeding ook nog eens twee keer zo hoog uit", aldus de D66'er.

Kamervragen

Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen Dijsselbloem (Financiën) aan de tand voelen over de regeling die is getroffen met Huges.

Pieter Omtzigt (CDA) vindt het vreemd dat de voormalig NS-topman zes maanden salaris mee krijgt, drie meer dan hij bij de rechter eiste. ''Waar de minister enkele weken geleden nog stellig zei dat Huges geen cent zou krijgen omdat hij wegens onregelmatigheden ontslagen is, blijkt nu dat de minister zijn eerdere woorden moet inslikken.''

Buitengewoon amateuristisch, vindt Stientje van Veldhoven (D66). ''Door de fouten onder de verantwoordelijkheid van Dijsselbloem valt de vergoeding ook nog eens twee keer zo hoog uit. Wrang dat nu alsnog 175.000 euro wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen."

Ook VVD, SP en ChristenUnie vinden het raar dat Huges nu door fouten in de ontslagprocedure alsnog een ontslagpremie krijgt.