De gemeente Groningen heeft woensdag besloten dat de wedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente van zondag wordt verboden als de aangekondigde politie-acties doorgaan. 

Loco-burgemeester Paul de Rook geeft geen toestemming voor de wedstrijd, staat op de website van de gemeente.

"Door aangekondigde politieacties kan de veiligheid en handhaving van de openbare orde in de stad niet worden gegarandeerd", aldus De Rook.

Het is de vijfde eredivisiewedstrijd die zeer waarschijnlijk niet doorgaat dit weekeinde. Sc Heerenveen-De Graafschap, Willem II-Vitesse, PEC Zwolle-Cambuur en ADO Den Haag-PSV worden ook verboden als de politie actie gaat voeren. 

Waardeloos

De politie gaat haar werk neerleggen om hun eis voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Als minister Ard Van der Steur niet met een beter bod komt, dreigen ze het werk neer te leggen tijdens de eerste speelronde van de eredivisie.

"Wij als club, onze supporters en de gehele eredivisie worden nu de dupe van een conflict tussen twee partijen waarop wij geen enkele invloed hebben", zegt algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland. "De opening van het voetbalseizoen wordt verstierd en dat is knap waardeloos."

Nijmegen

Alleen over de wedstrijd NEC tegen Excelsior moet gemeente Nijmegen nog een beslissing gemaakt worden. Donderdag gaan de burgemeester, politie en de officier van justitie hierover in overleg, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De drie wedstrijden die wel doorgaan zijn Roda JC-Heracles Almelo, AZ-Ajax en Feyenoord-FC Utrecht.

De KNVB wil uiterlijk donderdagmiddag duidelijkheid over het verplaatsen van de afgelaste eredivisiewedstrijden. Als de politiebonden en Van der Steur voor 12.00 uur niet om tafel hebben gezeten, komen er nieuwe speeldata. Waarschijnlijk wordt dat dinsdag 11 en woensdag 12 augustus.