Verzekeraars zijn al druk bezig met de inventarisatie van de schade in Alphen aan den Rijn, die veroorzaakt is door het ongeval met twee bouwkranen en een brugdek afgelopen maandag. Het zal vermoedelijk om miljoenen gaan.

Bij de renovatie van de Julianabrug werd een aantal panden verwoest toen de kranen en het brugdeel omvielen. Hoeveel schade er al geclaimd is, kon een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars nog niet zeggen. "Het zal uiteindelijk zeker over enkele miljoenen gaan."

De eerste schaderamingen komen volgens de woordvoerder inmiddels binnen. Het gaat om schade aan panden, inboedel, auto's en dat soort dingen, maar ook om de zogenoemde gevolgschade.

"Ondernemers kunnen bijvoorbeeld niet open omdat de panden beschadigd zijn. Ook zijn er bedrijven in de buurt die er nu nog veel langer last van hebben omdat ze slecht bereikbaar zijn doordat de brug eruit ligt."

Video: Nieuwe beelden ongeluk Alphen

Verzekeraars

Volgens de woordvoerder kon niet iedereen meteen contact opnemen met de verzekeraar, omdat veel polissen onder het puin lagen. ''Niet iedereen weet bij welke maatschappij ze nu ook alweer verzekerd zijn. Maar inmiddels hebben de verzekeraars de adressen van de getroffen panden en kunnen ze ook zelf mensen benaderen.''

Bij de gemeente zijn volgens een woordvoerster tot nog toe drie schademeldingen binnengekomen. De gemeente richtte dinsdag een speciaal bureau op waar omwonenden, bedrijven en niet-gemeentelijke instanties de schade kunnen melden die ze hebben opgelopen. De gemeente wil hiermee een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de schade.

Ontruimd

Intussen heeft brandweercommandant Hans Zuidijk woensdag bekendgemaakt dat vijf ontruimde woningen zijn vrijgegeven. De bewoners kunnen terugkeren. 

Bij twee andere panden kunnen mensen het pand weer in, maar ze kunnen nog niet de achtertuin gebruiken.

Zeventien woningen zijn onbewoonbaar of nog niet toegankelijk, en de omstandigheden in één pand moeten nader onderzocht worden, aldus Zuidijk.

Vier huizen zijn volledig verwoest, bij tien tot vijftien woningen kost het maanden voordat de bewoners het huis weer kunnen betreden. Dat meldt burgemeester Liesbeth Spies in een interview met Studio Alphen.

In totaal moesten 58 mensen de nacht elders doorbrengen. Van die mensen kunnen enkele tientallen voorlopig nog niet naar hun woning terugkeren, meldde burgemeester Liesbeth Spies. Dat kan weken gaan duren in verband met opruimings- en bergingswerkzaamheden.

Voor die mensen zoekt de gemeente Alphen aan den Rijn nu vervangende woonruimte. Getroffen bewoners en ondernemers hebben een vast contactpersoon bij de gemeente gekregen.

Ponton

Dinsdagavond moesten bewoners van nog eens vijf huizen hun woning verlaten. Reden hiervoor was dat het ponton van de kleinste omgevallen bouwkraan was gaan bewegen, waardoor het risico bestond dat de kraan het water in zou schuiven.

Ook was er beweging merkbaar in de puinhopen onder meer als gevolg van temperatuurveranderingen en omdat het materiaal zich zet, aldus Zuidijk.

De bewegingen zijn volgens de brandweercommandant gestopt. Externe experts zijn ingehuurd en meetinstrumenten zijn aangebracht op delen van de rampplek, zodat de situatie nauwkeurig in de gaten kan worden gehouden.

De verwoeste panden zijn voor bergingswerkers nog niet te betreden.

Ramptoeristen

Tijdens de persconferentie beklaagde Spies zich over de ramptoeristen die koste wat kost een glimp willen opvangen van de rampplek. 

"Mensen gaan zomaar tuinen van anderen binnen en richten daar schade aan, ze houden zich niet aan afzettingen en sommigen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's van de rampplek te maken.'' 

De plek van het ongeval blijft afgesloten, maar een groter deel wordt opengesteld. De noodverordening blijft wel nog van kracht, benadrukt Spies.

Ze heeft met het Openbaar Ministerie en de politie afgesproken dat streng wordt opgetreden tegen iedereen die zich niet "aan gewone fatsoensnormen'' en de wet houdt. Daarvoor wordt zsm-recht ingezet, waarbij al snel na de overtreding een sanctie volgt.

Video: Burgemeester Spies baalt van ramptoeristen

Negatieve publiciteit

De vereniging van de hijskranenbranche, Vereniging Verticaal Transport (VVT), spreekt over ingrijpende gevolgen voor de sector na het kraanongeval. "We zijn niet blij met de negatieve publiciteit. We doen juist ons uiterste best om dit soort ongevallen te voorkomen."

De branchevereniging krijgt vooral telefoontjes van bedrijven die hun betrokkenheid willen tonen. De betrokken kraanleverancier is aangesloten bij VVT. Vragen van brancheleden naar extra inspecties zijn op dit moment niet aan de orde. "Omdat het vakantietijd is", zegt de woordvoerder.

"We zijn benieuwd naar de oorzaak van het ongeval. Zolang dit nog niet bekend is, kunnen we onze procedures ook niet opnieuw bekijken."