Twee agenten die in 2013 met dodelijke gevolgen op Rotterdammer Mike Stok hebben geschoten, gaan vrijuit. 

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De agenten hadden volgens de rechter reden om te denken dat Stok een gevaar voor zijn omgeving was en er geen andere manier was om hem aan te houden. Daarom zijn zij niet strafbaar en volgde ontslag van rechtsvervolging.

Van een noodweersituatie, dus een concrete dreigende situatie, bleek achteraf volgens de rechtbank geen sprake, maar voor een "gerechtvaardigde vrees voor zo'n situatie" wel. In juridische termen wordt dit putatief noodweer genoemd.

Video: Reactie persrechter

Gedronken

De agenten, een man en een vrouw, werden in april 2013 geconfronteerd met Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Hij had gedronken en had twee vrouwelijke stadswachten belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

Volgens de agenten was Stok doorgedraaid en zou hij een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets kunnen aandoen. Toen hij ondanks waarschuwingen bleef wegrennen, schoten de agenten.

Stok, vader van een dochtertje, werd terwijl hij wegrende in zijn rug geraakt in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex.

De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging van de agenten afgedwongen. Zij waren ervan overtuigd dat Stok niet rondliep met de bedoeling iemand iets aan te doen.

Bedreigingen

De twee agenten verschenen net als twee weken geleden voor de rechtbank in uniform en met een pruik. Tijdens de zaak zijn ze steeds aangeduid als NN01 en NN02 om hun identiteit niet bekend te laten worden. Op sociale media zijn eerder bedreigingen geuit.

Het OM besloot eerder de agenten niet te vervolgen. Het gerechtshof oordeelde later dat niet vaststond of het gebruikte geweld wel gerechtvaardigd was en dat de agenten alsnog moesten worden vervolgd.

'Andere beoordeling'

''Politiemensen die geweld moeten gebruiken, verdienen een andere juridische beoordeling dan burgers,'' zegt korpschef Gerard Bouman in een reactie op de uitspraak. Hij stelt dat het vanzelfsprekend is dat de politie verantwoording aflegt voor gehanteerd geweld.

Maar die toetsing hoort volgens Bouwman alleen te gaan over de vraag of de betrokken politieman of -vrouw zich gehouden heeft aan de regels, en niet om de vraag of ze een misdrijf gepleegd hebben, zoals (poging tot) doodslag of mishandeling.

Politiemensen zijn immers soms genoodzaakt om geweld toe te passen om anderen of zichzelf te beschermen, stelt Bouman. Hij tekent daarbij aan dat politiemedewerkers die zich echt misdragen en de wet overtreden, uiteraard vervolgd en veroordeeld moeten kunnen worden.

Nabestaanden

De nabestaanden van Stok (29) voelen ''grote teleurstelling en boosheid'', zegt advocaat Desiree de Jonge. Door de uitspraak zijn ze ''teleurgesteld in het rechtssysteem''.

De familie kan niet in beroep tegen de uitspraak en ''moet nu accepteren dat het hiermee ten einde komt'', aldus De Jonge. Hoewel de uitspraak hard is aangekomen, zijn ze wel tevreden dat de zaak voor de rechter is gekomen.

Video: Reactie advocaat nabestaanden