In Alphen aan den Rijn zijn dinsdag nog enkele woningen extra ontruimd. Het ponton van de kleinste omgevallen bouwkraan is in de loop van de middag gaan bewegen, en de kraan zou nu van het ponton af in het water kunnen schuiven.

Dat laat de gemeente Alphen dinsdagavond weten.

Volgens de gemeente is met de extra ontruiming voldoende veilige ruimte gecreëerd, mocht de kraan gaan schuiven.

''Deskundigen houden continu de situatie in de gaten en nemen waar nodig maatregelen'', stelt Alphen aan den Rijn. Hoeveel woningen er precies ontruimd zijn, zegt de gemeente niet.

Bij het ongeluk maandagmiddag vielen twee hijskranen en een brugdeel op een aantal woningen en winkels. Dat zorgde voor een enorme ravage. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is niemand gewond geraakt. 

Niet stabiel

Burgemeester Liesbeth Spies zei dinsdagmiddag op een persconferentie al dat de situatie ter plaatste nog steeds niet stabiel is en dat de bewoners en winkeliers nog niet terug kunnen. Maandag waren al veertien woningen ontruimd.

De noodverordening ter plaatse blijft ook onverkort van kracht. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval gaat nog zeker een paar maanden duren.

De burgemeester herhaalde dinsdagavond in talkshow Jinek dat de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht. Ze wilde niet ingaan op kritiek op de veiligheidssituatie rond de werkzaamheden in haar gemeente.

"Laten we ons tot de feiten beperken. Laten we leren van dingen die wellicht beter hadden gekund," aldus Spies.  

Risicoplan

Een expert van de TU Delft noemde het eerder "onacceptabel" dat tijdens het takelen van het brugdek niet preventief ontruimd was. Volgens Spies hoefde dat ontruimen niet ''omdat er allerlei veiligheidsplannen van te voren zijn doorgenomen''.

''Je gaat bij dit soort situaties standaard bij uitvoering een risicoplan schrijven, als je zo'n klus wilt'', stelde Spies. Iedereen die bij de aanbesteding meedingt naar zo'n klus ''moet aangeven hoe risico's zijn afgedekt''. Volgens Spies is dat toen ''kennelijk'' door het betrokken bedrijf gedaan.

Op dit moment, zo zegt de burgemeester, verwijt zij zichzelf niets met betrekking tot het ongeval. Zij wil haar aandacht nu in eerste instantie richten op de getroffen mensen en hun situatie.

Video: Reactie Spies

Bewoners

Omwonenden van het ongeval vragen zich ondertussen af wanneer ze weer terug naar hun huizen kunnen, zo bleek dinsdag op een bijeenkomst van de gemeente. 

Een antwoord op die vraag heeft de gemeente nog niet. De bewoners van ongeveer twintig woningen in het door de twee bouwkranen en het brugdeel getroffen gebied mogen hun huis nog niet in. Mensen die daar behoefte aan hebben en niet elders onderdak hebben, kunnen in een hotel terecht.