De KNVB  wil uiterlijk donderdagmiddag duidelijkheid over het verplaatsen van eredivisiewedstrijden die mogelijk niet doorgaan vanwege de aangekondigde acties van de politie.

Van vier gemeenten is inmiddels bekend dat de wedstrijden verboden worden als de politie inderdaad gaat staken.

Maar de KNVB wil de wedstrijden nog niet verplaatsen en wacht eerst een eventueel gesprek tussen de voetbalbonden en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur af.

Mochten de partijen er voor donderdag 12.00 uur niet zijn uitgekomen, dan zullen de wedstrijden alsnog verplaatst worden. Mogelijk worden ze dinsdag 11 en woensdag 12 augustus ingehaald. 

''Het is uitgangspunt van de KNVB is om wedstrijden zo snel mogelijk in te halen. De competitie loopt dan snel weer gelijk'', aldus de bond dinsdagavond in een verklaring.

Staken

De politie voert al enkele maanden actie om hun eis voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Als Van der Steur niet met een beter bod komt, dreigen ze het werk neer te leggen tijdens de eerste speelronde van de eredivisie.

De wedstrijden die worden verboden als de politie gaat staken zijn sc Heerenveen - De Graafschap, Willem II - Vitesse, PEC Zwolle-Cambuur en ADO Den Haag-PSV. De wedstrijd in Heerenveen zou vrijdag de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen zijn.

Wel door

Drie wedstrijden gaan aankomend weekend wel door: Roda JC-Heracles Almelo, AZ-Ajax en Feyenoord-FC Utrecht. Die laatste wedstrijd zal wel met de aanwezigheid van de politie gespeeld worden, zo werd meteen duidelijk bij de aankondiging van de nieuwe politie-acties. 

Over NEC-Excelsior en FC Groningen-FC Twente moeten de desbetreffende gemeenten nog een beslissing nemen.

De KNVB heeft grote waardering voor de burgemeesters van Kerkrade en Alkmaar en de clubs die er voor hebben gezorgd dat Roda JC-Heracles en AZ-Ajax hoe dan ook doorgaan en hoopt dat burgemeesters van Groningen en Nijmegen dit voorbeeld volgen voor NEC-Excelsior en FC Groningen-FC Twente.