De drie personen die maandag als verdachten waren aangemerkt in verband met het ongeval in Alphen aan den Rijn zijn geen verdachten meer.

Dat zei persofficier van justitie Richard Joesoef Djamil dinsdagmiddag op een persconferentie over het ongeval bij de Julianabrug.

Nu blijkt dat er geen doden zijn gevallen, zijn ze geen verdachten meer, aldus Djamil. Hij wil niet zeggen wie de drie ex-verdachten zijn.

Volgens de persofficier zal het onderzoek naar de toedracht van het ongeval nog zeker een paar maanden duren. 

Bij het ongeluk vielen twee hijskranen en een brugdeel op een aantal woningen en winkels. Dat zorgde voor een enorme ravage. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is niemand gewond geraakt. 

Video: Reactie persofficier Djamil

Niet stabiel

Volgens burgemeester Liesbeth Spies van Alphen is de situatie ter plaatste nog steeds niet stabiel. De bewoners en winkeliers kunnen nog niet terug. "Rondom de pontons is nog beweging," zei ze op de persconferentie.

De noodverordening ter plaatse blijft daarom ook onverkort van kracht.

Vijftien woningen zijn in het getroffen gebied ontruimd. Maandag waren dat er al veertien, dinsdag werd er alsnog één preventief ontruimd.

Geen idee

De directeur van Mourik, het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Julianabrug, heeft tijdens een aparte persconferentie gezegd dat hij "geen flauw idee heeft hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren".

Volgens Jaap Kruijt is er verantwoord opgetreden door Mourik. "Wij hebben vertrouwd op de expertise van onze collega-bedrijven", aldus de directeur. 

Suggesties dat er risico's waren ingecalculeerd bij het aannemen van de klus wees Kruijt van de hand. ''We zijn verantwoord bezig geweest met zeer gespecialiseerde bedrijven met jarenlange ervaring in dit soort werk", aldus de directeur. Hij voegde er aan toe verzekerd te zijn voor calamiteiten als dat in Alphen.

Mensen die getroffen zijn door het ongeval krijgen geld van Mourik. Per woning stelt het bedrijf 2.000 euro beschikbaar, per winkel 5.000 euro. Het geld is bedoeld om de eerste nood te lenigen. Het bedrijf zegt samen met de gemeente uit te zoeken wie ervoor in aanmerking komt.

Video: Reactie directeur Mourik

Risico's

In een rapport waarover de NOS bericht staat welke risico's een hijsoperatie met zich meebrengt, waaronder het werken op hoogte of boven water. Dat plan werd door een advies- en ingenieursbureau geschreven in opdracht van de gemeente: het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan.

Het dateert van 18 april vorig jaar. Het gevaar van omvallende kranen is een van de rampscenario's, stelt de omroep. Dat is logisch dat dat er in staat, stelt Kruijt in een reactie daarop.

''Want er worden altijd risicoberekeningen gemaakt, dat risico bekijk je op zijn merites, dat is een theoretisch risico." Of dit soort informatie altijd in zo’n plan staat, zei hij niet.

Ook burgemeester Spies wil nog niet speculeren en wil inhoudelijk niet ingaan op zaken die met het onderzoek te maken heeft.

Ad Kornet, directeur van kraanbedrijf Peinemann, noemt het ''verschrikkelijk dat we amateuristisch worden genoemd''. Het bedrijf is volgens hem al jaren deskundig op dit terrein. ''We nemen risico’s niet voor lief.'' Hij werpt amateurisme verre van zich. ''We hebben dit meerdere keren op dezelfde wijze gedaan.''

Bijeenkomst

Ongeveer zeventig mensen die sinds maandag hun woning of winkel niet meer in kunnen, kwamen dinsdagavond af op een informatiebijeenkomst. Volgens een woordvoerster van de gemeente was hun belangrijkste vraag: wanneer kunnen we weer terug naar ons huis?

Antwoord daarop heeft de gemeente nog niet. De bewoners van ongeveer twintig woningen in het door de twee bouwkranen en het brugdeel getroffen gebied mogen hun huis nog niet in. Mensen die daar behoefte aan hebben en niet elders onderdak hebben, kunnen in een hotel terecht.

Op de bijeenkomst waren onder meer de burgemeester, medewerkers van de GGZ, het maatschappelijk werk, wijkagenten en schade-experts.