Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn wil niet speculeren over de kritiek die na het ongeluk los is gekomen.

''De eerste prioriteit is de veiligheid van de omwonenden en dat ze snel weer naar huis kunnen.''

Ze wilde ook niet ingaan op de vraag of er voor de start van de operatie met de brug niet ontruimd had moeten worden.

''We gaan ons nu eerst buigen over stappen die gezet moeten worden. We zijn buitengewoon gemotiveerd om de situatie weer veilig te krijgen en de omwonenden helderheid te geven over wanneer de plek weer vrijgegeven kan worden.''

Van der Steur

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag ook een bezoek gebracht aan de rampplek in Alphen aan den Rijn.

Hij heeft zich op de plek van het ongeluk met de twee hijskranen laten rondleiden en bijpraten door burgemeester Spies.

Ook heeft Van der Steur zich volgens een woordvoerder op de hoogte laten brengen van de stand van zaken door het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio. 

Video:Van der Steur bezoekt rampplek in Alphen

Onacceptabel

Frans Bijlaard, hoogleraar staalconstructies aan de TU Delft, zei dinsdag bij de aanblik van de ravage in de Hooftstraat dat het onacceptabel is dat voorafgaand aan het takelen van het brugdek, de omliggende huizen niet ontruimd zijn.

''In de planning van zo'n project moet je altijd goed rekening houden met wat er mis kan gaan. Dat moet je allemaal uittekenen en daar moet je maatregelen op treffen. Dat is de standaardprocedure'', volgens Bijlaard.

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde dinsdag dat het officieel een onderzoek is gestart naar de omgevallen bouwkranen. Maandagmiddag waren de onderzoekers al aanwezig in Alphen om eerste gegevens te verzamelen. 

Het onderzoek richt zich op de oorzaak en de achterliggende factoren. De OVV besteedt daarbij extra aandacht aan de complexe werkzaamheden zoals hijsen op het water.

Ook wordt gekeken naar de gemaakte plannen en voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van het brugdeel. Het onderzoek moet binnen een jaar zijn afgerond. 

De raad wil voor het onderzoek graag zoveel mogelijk filmmateriaal ontvangen van professionals en omstanders.

Mourik

Burgemeester Spies sprak dinsdag onder anderen met bewoners van het getroffen gebied, eigenaren van een Chinees restaurant en medewerkers van bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn.

Spies zegt onder de indruk te zijn van de ravage na het ongeluk met de twee hijskranen maandag. ''Het is gruwelijk'', zei Spies tijdens haar bezoek aan de rampplek. ''Pas als je er met je neus bovenop staat besef je hoe groot de ravage werkelijk is.''

Kranen

Peinemann Holding, de eigenaar van de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn, tast nog in het duister over de oorzaak van het ongeluk, meldt de onderneming uit Hoogvliet dinsdag op haar website.

''Op dit moment kunnen wij nog niets zeggen over de oorzaak; de onderzoeken daarnaar zijn in volle gang. Wij zijn ontdaan door deze afschuwelijke gebeurtenis en onze gedachten gaan uit naar slachtoffers, omwonenden en anderszins betrokkenen. De coördinatie en informatievoorziening is momenteel in handen van de gemeente en hulpdiensten ter plaatse'', laat de directie van Peinemann weten.

Schade

De gemeente heeft intussen een speciaal bureau opgericht waar omwonenden, bedrijven en niet-gemeentelijke instanties de schade kunnen melden die ze hebben opgelopen door het ongeluk.

Het CRAS-bureau staat voor Melding Centrale Registratie Aangerichte Schade-bureau. Getroffenen kunnen daarvoor een schademeldingsformulier van de gemeente invullen. Dat is op de website van de gemeente te downloaden.

Als het nodig is draagt de gemeente de gegevens over aan de verzekeraar of overheidsinstantie die betrokken is bij de schadeafhandeling. De schade moet ook individueel bij de eigen verzekeraar worden gemeld.

De gemeente wil hiermee een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de schade. Op de website stelt de gemeente dat ze niet bij voorbaat aansprakelijk is voor de schade of verplicht is hiervoor te betalen.

Besloten bijeenkomst

Voor degenen die direct betrokken zijn bij het brugongeluk houdt de gemeente dinsdag aan het einde van de middag een besloten bijeenkomst. Inwoners en ondernemers die sinds maandag hun woning of winkel niet meer in kunnen, zijn om 17.30 uur welkom bij de bijeenkomst, meldt de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders zal zo veel mogelijk vragen proberen te beantwoorden.

Olie

Door het brugongeluk is de Oude Rijn vervuild met olie. Het Hoogheemraadschap van Rijnland meldt dat de stroming in dat deel van de waterweg zoveel mogelijk beperkt moet worden.

Aan beide kanten van de plek van het ongeval heeft de brandweer in opdracht van het waterschap schermen geplaatst. De olie wordt ,,in een later stadium'' opgeruimd, aldus Rijnland.