De seizoensopening van de eredivisie op vrijdagavond, sc Heerenveen tegen De Graafschap, wordt uitgesteld in verband met de politieacties. Ook de duels tussen PEC Zwolle en Cambuur en Willem II tegen Vitesse gaan niet door. 

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de Friese gemeente Heerenveen heeft dinsdag besloten de seizoensopener in zijn stad te verbieden.

Hij kwam tot de beslissing na overleg met politie, het Openbaar Ministerie en voetbalclub sc Heerenveen.

"Om voetbalwedstrijden succesvol te laten verlopen, werken verschillende partijen altijd intensief samen. We hebben elkaar hierbij nodig. De politie is een onmisbare partner bij wedstrijden. Het is onverantwoord om de wedstrijd zonder politieondersteuning, door te laten gaan", aldus Van der Zwan.

Zwolle

Burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer betreurt het dat PEC Zwolle tegen Cambuur verboden moet worden. "Maar zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel."

De wedstrijd zou zaterdag om 18.30 uur worden gespeeld, maar wordt nu uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend; de gemeente hoopt die "op zo kort mogelijke termijn" te vinden.

Meijer besloot maandag de politie te laten inschatten of er genoeg agenten beschikbaar zouden zijn voor de wedstrijd van zaterdag. Uit die analyse bleek dat dat niet het geval is.

Tilburg

De gemeente Tilburg heeft eveneens besloten om de wedstrijd van Willem II tegen Vitesse van aanstaande zondag niet door te laten gaan. Loco-burgemeester Berend de Vries zegt dat de werkonderbreking van de politie dat onverantwoord zou maken.

"Erg jammer dat de eerste wedstrijd van Willem II van dit seizoen niet door kan gaan. We hopen dat de wedstrijd alsnog op korte termijn gespeeld kan worden", aldus De Vries.

Den Haag

Maandag besloot de gemeente Den Haag al dat de wedstrijd ADO Den Haag tegen PSV niet gespeeld gaat worden als de acties van de polities doorgaan.

Andere gemeenten waar dit weekeinde een eredivisiewedstrijd wordt gespeeld komen deze dagen ook met een besluit. 

Roda JC

De wedstrijd tussen Roda JC en Heracles Almelo gaat zaterdag wel gewoon door. "De rentree in de eredivisie zal door de supporters als een feest worden beleefd en onze gasten uit Almelo zullen waardig worden ontvangen", aldus de loco-burgemeester van Kerkrade, Dion Schneider.

In het verleden zijn de duels tussen beide clubs altijd rustig verlopen, meldt de gemeente. 

AZ - Ajax

Ook AZ tegen Ajax gaat zondag door. In overleg tussen burgemeester en de betrokken clubs zijn afspraken gemaakt over extra veiligheidsmaatregelen. Zo zetten beide clubs extra stewards in. Ook worden extra maatregelen genomen om het verkeer rond het stadion in goede banen te leiden. 

Volgens burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar is de wedstrijd AZ -Ajax een wedstrijd met een beperkt risico. ,,AZ is al jaren een van de veiligste stadions'', aldus Bruinooge. "De clubs zetten extra stewards en verkeersregelaars in om de veiligheidsrisico’s te beheersen. Ik heb een zorgvuldige afweging gemaakt en vind dit een verantwoorde uitdaging.''