Bij het ongeluk in Alphen aan den Rijn van maandagmiddag, waarbij twee bouwkranen en een brugdeel omvielen en een aantal gebouwen verwoest werd, zijn uiteindelijk geen gewonden gevallen.

Dat meldt de Studio Alphen dinsdag.

Volgens de lokale nieuwszender had de man die als gewond werd aangemerkt met heup- en beenletsel, al voor het ongeluk met die blessure te maken. 

Dat zegt de burgemeester van Alphen aan de Rijn, Liesbeth Spies, tegen Studio Alphen. Dinsdag bracht  zij een bezoek aan het gebied rond de Julianabrug. Ze praatte daar met winkeliers en omwonenden. 

De veiligheidsregio Hollands Midden zegt dat de indicatie van de in eerste instantie aangenomen twintig gewonden is gebaseerd op meldingen die binnenkwamen via het noodnummer 112. 

Prioriteit

De gemeente Alphen aan den Rijn legt na de ramp met de twee hijskranen de prioriteit bij de getroffen bewoners.

''We willen eerst zorgen dat de nadelige effecten van het ongeluk zo snel mogelijk opgeruimd gaan worden'', zei Spies dinsdagochtend tegen de NOS. ''De mensen die terug willen naar hun huis hebben voor ons de eerste aandacht.''

Video: Enorme ravage na ongeluk Alphen aan den Rijn

Onderste steen

De gemeente wil daarnaast ook weten hoe het zo mis heeft kunnen gaan. ''Als gemeente willen we ook dat de onderste steen bovenkomt. Gisteren is het Openbaar Ministerie (OM) al een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid was aanwezig. De vraag over het hoe, wat en waarom is in goede handen bij deze instellingen. Ik ga niet meedoen aan speculeren over hoe dit heeft kunnen gebeuren.''

In totaal hebben bewoners van veertien huizen in de nacht van maandag op dinsdag niet in hun eigen huis kunnen slapen. De ME werd ingezet om hun huizen te bewaken. 

Bouwbedrijf

Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug komt dinsdagmiddag met een verklaring over het ongeluk met een brugdeel. 

De leden van het management en de directie van Mourik zijn na het ongeval teruggekeerd van vakantie.

Schade

De hoofdaannemer die verantwoordelijk is voor de verbouwing van de brug is dinsdagochtend al begonnen met de inventarisatie van de schade.''De aannemer kijkt hoe kranen erbij liggen en hoe het brugdeel weggehaald kan worden."

"Hij kijkt wanneer hij kan beginnen met de opruimwerkzaamheden en wanneer dit klaar kan zijn. Ook onderzoekt hij wat de mogelijke gevaren zijn bij het opruimen'', aldus de woordvoerder.

Plaats delict

Wanneer er begonnen kan worden met het opruimen van de schade, is onbekend. De locatie is nog aangemerkt als 'plaats delict'.

Het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie), de Onderzoeksraad voor Veiligheid en forensische onderzoekers bezien momenteel wat nodig is voor de waarheidsvinding voordat de plaats delict kan worden opgeheven. 

Verdachten

Verder zijn er drie mensen als verdachten aangewezen rondom het ongeluk. ''Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd'', zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het OM in Den Haag maandagavond. 

De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat.

Hond

In eerste instantie sprak de brandweer van mogelijk twintig gewonden. Uiteindelijk werd dit teruggedraaid.

Wel overleed er een hond door het ongeluk.

Stremming

Intussen is het vaarwegverkeer op de Oude Rijn, tussen de Gouwe en de Heijmanswetering, tot nader orde gestremd. Het is niet duidelijk hoelang de stremming zal duren. Het scheepvaartverkeer wordt omgeleid.

Door het ongeluk is de Oude Rijn vervuild met olie. Het Hoogheemraadschap van Rijnland meldt dat de stroming in dat deel van de waterweg zoveel mogelijk beperkt moet worden. Aan beide kanten van de plek van het ongeval heeft de brandweer in opdracht van het waterschap schermen geplaatst.

De olie wordt ''in een later stadium'' opgeruimd, aldus Rijnland.