Er zijn in de eerste helft van 2015 minder auto's gestolen dan in de eerste helft van vorig jaar.

Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) dinsdag.

In totaal werden er in het eerste halfjaar van 2015 5.180 auto's gestolen: een daling van 6 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in 2014. 

De daling is vooral te zien bij het aantal gestolen auto's van 0 t/m 3 jaar oud. Daar was de daling 15 procent ten opzichte van 2014.

Beveiliging

Volgens de directeur van AVc komt de daling door een verbeterde beveiliging van nieuwe auto's. "Veel autofabrikanten hebben er hard aan gewerkt om de beveiliging van auto's tegen diefstal te verbeteren. Dat is niet voor niets geweest."

De daling van het aantal diefstallen van jonge auto's is het sterkst bij Volkswagen (178 minder gestolen), BMW (64 minder), SEAT (48 minder) en Land Rover (34 minder).

Oudere modellen

Autodieven wijken vaker uit naar oudere modellen. De diefstal van auto's van 4 t/m 6 jaar is met 18 procent gestegen. 

In het algemeen wordt de dalende trend in autodiefstallen voortgezet. Samen met politie en verzekeraars zet AVc zich in om verdere preventieve maatregelen toe te passen. 

"Wij adviseren om vaker extra gecertificeerde startonderbrekers en alarmsystemen in te laten bouwen en we zijn bezig met het opzetten van een proef waarmee particuliere opsporingsbureaus samen met de politie gestolen auto's opspoort".

Andere categorieën

Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. Er werden minder busjes, vrachtwagens en aanhangwagens gestolen. Het aantal gestolen motorfietsen bleef met 871 stuks ongeveer gelijk.