Drie personen zijn als verdachten aangemerkt in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn van maandagmiddag, waarbij twee bouwkranen en een brugdeel omvielen en een aantal gebouwen verwoestten. 

Dat zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag maandagavond tijdens een persconferentie op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. ''Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd'', aldus Nooy.

Zeker vier huizen en twee winkels aan de Hooftstraat zijn zwaar beschadigd geraakt. Het instortingsgevaar in de getroffen panden is groot. Voor zover bekend is één man gewond geraakt. Hij werd onder het puin vandaan gehaald en had last van zijn heup.

De zoektocht naar andere mogelijke slachtoffers werd maandagavond om 23.00 uur gestopt. Er werden geen slachtoffers meer gevonden er is ook niemand vermist.

Volgens de woordvoerder van het team is er "een goede uitgebreide zoektocht geweest, met alle vijf de honden." De verwoeste panden zijn nu vrijgegeven om te worden opgeruimd.

Leed

"Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn. Dat betekent niet dat we klaar zijn," aldus burgemeester Liesbeth Spies. 

"Er is veel materiele schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige zijn geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten."

Ongeval bouwkranen Alphen aan den Rijn

Drie personen zijn als verdachten aangemerkt in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn van maandagmiddag. © NU.nl/Don Sanne
Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag twee bouwkranen omgevallen. © NU.nl/Patrick Böhner
Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. © NU.nl/Edwin Cornet
Zeker vier huizen en twee winkels aan de Hooftstraat zijn zwaar beschadigd geraakt. © NU.nl/Don Sanne
Verschillende panden zijn volkomen verwoest. © ANP
Er werden geen slachtoffers meer gevonden er is ook niemand vermist. © NU.nl/Don Sanne
Hoe het ongeval kon gebeuren is nog niet bekend. De bouwkranen vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel. © NU.nl/Patrick Böhner
De hulpdiensten zijn met groot materieel onderweg. Ook zijn er hulpverleners van het Rode Kruis opgeroepen om de ambulancediensten te ondersteunen. © NU.nl/Gemmie Walet
De gemeente heeft in 2013 besloten dat de Koningin Julianabrug moet worden gerenoveerd. Het bewegende deel was aan vervanging toe. © NU.nl/Ruud van Dijk
De werkzaamheden zijn in april van dit jaar gestart en zijn inmiddels in de afrondende fase. Maandag zou de gerenoveerde brug worden bevestigd.
Reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL), een team dat - vaak ook met speurhonden - ingezet wordt bij rampen, zijn ook onderweg naar Alphen aan den Rijn. © ANP
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat een verkennend onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval. © ANP
Veel mensen in Alphen aan den Rijn hebben het ongeluk zien gebeuren. Toen het ongeluk gebeurde waren er veel kijkers bij de hijsoperatie met het brugdeel. © ANP
Onder werklui heerst verslagenheid. Sommigen zijn in tranen en krijgen een arm om hun schouder van collega's en hulpverleners. © ANP
De bouwkranen zijn beiden gekanteld. © ANP
Van bovenaf is goed te zien hoe de kranen en het brugdeel op de gebouwen liggen. © ANP
Omstanders kijken naar de plek van het incident. © NU.nl/Don Sanne
In het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden staan teams klaar op de afdeling spoedeisende hulp om slachtoffers op te vangen. © ANP
Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord. © ANP
Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord. © ANP

Onderdak

Een deel van de bewoners van het gebied waar de bouwkranen en het brugdeel omvielen kunnen maandagavond terug naar huis, maar sommige inwoners moeten elders onderdak vinden. 

Voor wie dat niet kan, heeft de gemeente noodopvang geregeld, zei de burgemeester. Zestig mensen hebben zich bij een opvanglocatie gemeld, aldus de gemeente.

Het gebied rond het ongeval is afgezet, daar geldt een noodverordening. Volgens een woordvoerder van de politie worden "ongewenste mensen" geweerd uit het gebied. Bewoners van de wijk kunnen met een geldig legitimatiebewijs wel naar binnen.

Video: Drie personen aangemerkt als verdachte ongeluk Alphen

Onderzoek

De drie verdachten meldden zich maandagmiddag zelf bij de politie, aldus Nooy. "Zij wilden hun verhaal vertellen." Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige Arbeidsinspectie.

Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden en het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld. 

Renovatie

De gemeente besloot in 2013 dat de Koningin Julianabrug moet worden gerenoveerd. Het bewegende deel was aan vervanging toe.

De werkzaamheden zijn in april van dit jaar gestart en zijn inmiddels in de afrondende fase. Maandag is begonnen met de bevestiging van de gerenoveerde brug. Eind augustus zou de brug weer gereed zijn voor gebruik.

Bekijk beelden van het ongeval: