Een oud-inlichtingenmedewerker wil dat het boek De Doofpotgeneraal van Edwin Giltay van de markt wordt gehaald. In het werk over het verdwenen fotorolletje van Srebrenica zou de vrouw foutief zijn beschreven.

De oud-medewerker van de Militaire Inlichtingendienst (MID, de tegenwoordige MIVD) stelt dat er veel fouten staan in het boek, waardoor zij in haar eer en goede naam zou zijn aangetast.

Omdat het onderwerp Srebrenica zo gevoelig is, zou haar veiligheid in het geding zijn en zou zij maatregelen hebben genomen.

De oud-MID-er eist daarom dat er een rectificatie in een landelijke krant komt, het boek uit de handel gaat, eerdere exemplaren worden teruggeroepen en een schadevergoeding wordt betaald. In de brief van haar rechtsbijstandsverzekeraar wordt een aantal voorbeelden van fouten genoemd.

Beschuldigingen

Volgens auteur Edwin Giltay klopt zijn boek wel. Hij wijst erop dat een aantal claims van de oud-inlichtingenmedewerker gaat over zaken die niet in het boek staan. Ook toont de schrijver aan NU.nl documenten die zijn beweringen staven.

"Het is eerder omgekeerd: er zijn beschuldigingen aan míjn adres gedaan, waarop ik in mijn boek reageer. Als er iemand eer en goede naam heeft aangetast, is zij dat juist en dat zet ik met feiten recht", zegt Giltay tegenover NU.nl.

Volgens Giltay is zijn boek correct en zal het niet worden teruggetrokken. Hij benadrukt het manuscript zes maanden voor publicatie bij het Ministerie van Defensie te hebben aangeboden en daar nooit enig weerwoord of inhoudelijke reactie op te hebben gehad. "De Doofpotgeneraal kwam al in 2014 uit en dat het alsnog in de doofpot zou moeten, is te gek voor woorden."

"Opmerkelijk is dat het boek niet over de oud-medewerker gaat, maar over een interne strijd bij de MID. Oud-generaal Ad van Baal is tot het uiterste gegaan om het Srebrenica-fotorolletje in de doofpot te houden. Van Defensie heb ik echter nooit een inhoudelijke reactie gehad."

Aandacht

Wel is Giltay blij met de aandacht voor zijn boek. "Dit is een belangrijk onderwerp", zegt hij. “Dat het door deze ongefundeerde klacht in de belangstelling komt te staan, juich ik toe. En laten we hopen dat nu eindelijk de waarheid omtrent de zogenaamd 'mislukte' foto’s boven water komt."

De rechtsbijstandverzekeraar is een aantal inhoudelijke vragen voorgelegd en om een reactie gevraagd. Er is geen inhoudelijke reactie gekomen.