Bij werkzaamheden aan de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag twee bouwkranen en een brugdeel omgevallen. Het is nog onduidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn. Enkele gebouwen zijn zwaar beschadigd geraakt.

Dat heeft loco-burgemeester Kees van Velzen maandagavond op een persconferentie laten weten.

De bouwkranen vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel en kwamen een voor een terecht op zeker vier huizen en twee winkels aan de Hooftstraat. 

Er is sprake van een noodverordening. Momenteel zoeken teams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden naar mensen onder het puin. Er is nog instortingsgevaar.

In de loop van de avond sloeg een van de speurhonden even aan, reden voor de reddingswerkers om in de puinhopen van een van de getroffen gebouwen te gaan zoeken, zei de woordvoerder van het USAR-team. Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk iemand levend is aangetroffen.

Gered

Er is in ieder geval een man uit een ingestort pand gehaald. Hij heeft last van zijn heup, maar verder is niets bekend over zijn toestand. Er zat ook een hond bekneld, deze heeft het niet gered. 

Opvang wordt geregeld door De Goede Herderkerk. Ruim vierhonderd mensen uit het gebied hebben zich al gemeld bij de opvanglocatie. 

Een aantal van deze mensen is door het ongeluk met het brugdeel tijdelijk dakloos geraakt.

Slachtofferhulp

In de kerk is ook Slachtofferhulp aanwezig. Een woordvoerster van de gemeente vermoedt dat veel mensen naar de kerk komen ''voor een praatje en een arm om de schouder''.

Enkele tientallen mensen die in of rondom de getroffen panden wonen, kunnen komende nacht niet naar huis. Het gaat om bewoners van circa vijftig woningen. De gemeente zorgt voor opvang.

Een gedeelte van de groep krijgt de keuze of ze naar huis willen, hier is geen sprake meer van gevaar. Alleen is in deze huizen wel het gas afgesloten.

Nacht

De operatie duurt wellicht tot in de nacht, aldus de loco-burgemeester, die sprak van een "tragisch ongeval". Burgemeester Liesbeth Spies is maandagavond teruggekeerd van haar vakantie in verband met het ongeval. 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat een verkennend onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval. Drie verdachten hebben zich gemeld bij de politie, zij wilden vrijwillig hun verhaal doen.

Bekijk beelden van het ongeval:

Niet zeker

Van een winkel is het zeker dat die leeg was tijdens het ongeval, in de andere winkel waren wel mensen aanwezig. Van de getroffen huizen is het ook nog niet zeker of er personen aanwezig waren ten tijde van het ongeluk. 

Mensen die denken dat een naaste, familid of partner betrokken is bij het ongeluk, kunnen contact opnemen met het klantcontactcentrum. Ook voor algemene vragen kan men hier terecht. Het centrum is telefonisch bereikbaar via 14 0172. Dinsdag is het klantcontactcentrum vanaf 8.30 uur weer bereikbaar.

Het telefoonnummer van Verwantencontact (088 269 00 00) is momenteel niet bereikbaar.

Hulpdiensten

De hulpdiensten zijn in groten getale ter plaatse, onder meer met helikopters en een grote kraan van de brandweer. Daarnaast zijn er hulpverleners van het Rode Kruis aanwezig om de ambulancediensten te ondersteunen. 

Het Rode Kruis heeft vlakbij de plaats van het ongeluk in Alphen aan den Rijn een tent opgezet voor de eerste opvang van mogelijke slachtoffers. Het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden was opgeschaald in verband met het ongeluk. Inmiddels is ook alweer afgeschaald, volgens een woordvoerster omdat de slachtoffers in de regio zelf kunnen worden opgevangen.

Ongeval bouwkranen Alphen aan den Rijn

Drie personen zijn als verdachten aangemerkt in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn van maandagmiddag. © NU.nl/Don Sanne
Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag twee bouwkranen omgevallen. © NU.nl/Patrick Böhner
Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. © NU.nl/Edwin Cornet
Zeker vier huizen en twee winkels aan de Hooftstraat zijn zwaar beschadigd geraakt. © NU.nl/Don Sanne
Verschillende panden zijn volkomen verwoest. © ANP
Er werden geen slachtoffers meer gevonden er is ook niemand vermist. © NU.nl/Don Sanne
Hoe het ongeval kon gebeuren is nog niet bekend. De bouwkranen vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel. © NU.nl/Patrick Böhner
De hulpdiensten zijn met groot materieel onderweg. Ook zijn er hulpverleners van het Rode Kruis opgeroepen om de ambulancediensten te ondersteunen. © NU.nl/Gemmie Walet
De gemeente heeft in 2013 besloten dat de Koningin Julianabrug moet worden gerenoveerd. Het bewegende deel was aan vervanging toe. © NU.nl/Ruud van Dijk
De werkzaamheden zijn in april van dit jaar gestart en zijn inmiddels in de afrondende fase. Maandag zou de gerenoveerde brug worden bevestigd.
Reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL), een team dat - vaak ook met speurhonden - ingezet wordt bij rampen, zijn ook onderweg naar Alphen aan den Rijn. © ANP
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat een verkennend onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval. © ANP
Veel mensen in Alphen aan den Rijn hebben het ongeluk zien gebeuren. Toen het ongeluk gebeurde waren er veel kijkers bij de hijsoperatie met het brugdeel. © ANP
Onder werklui heerst verslagenheid. Sommigen zijn in tranen en krijgen een arm om hun schouder van collega's en hulpverleners. © ANP
De bouwkranen zijn beiden gekanteld. © ANP
Van bovenaf is goed te zien hoe de kranen en het brugdeel op de gebouwen liggen. © ANP
Omstanders kijken naar de plek van het incident. © NU.nl/Don Sanne
In het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden staan teams klaar op de afdeling spoedeisende hulp om slachtoffers op te vangen. © ANP
Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord. © ANP
Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord. © ANP

Getuigen

Veel mensen in Alphen aan den Rijn hebben het ongeluk zien gebeuren. Toen het ongeluk gebeurde waren er veel kijkers bij de hijsoperatie met het brugdeel. 

Onder werklui heerste na het ongeluk verslagenheid. Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug is "enorm geschrokken" door het ongeluk. Voor zover bekend zijn medewerkers van het bouwbedrijf, die maandag aan het werk waren, ongedeerd gebleven.

Video: Onduidelijkheid over aantal gewonden Alphen

Renovatie

De gemeente heeft in 2013 besloten dat de Koningin Julianabrug moet worden gerenoveerd. Het bewegende deel was aan vervanging toe.

De werkzaamheden zijn in april van dit jaar gestart en zijn inmiddels in de afrondende fase. Maandag is begonnen met de bevestiging van de gerenoveerde brug. Eind augustus zou de brug weer gereed zijn voor gebruik.