Maandagmiddag kan aan de Nederlandse kust gewoon weer in het water gezwommen worden, ondanks de constatering van zeevonk.

Maandagochtend waarschuwde Rijkswaterstaat zwemmers nog niet het water in te gaan bij Scheveningen en Wassenaar.

Zeevonk is een minuscuul lichtgevend diertje dat irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. ''Het lijkt ons daarom beter dat mensen niet het water ingaan'', aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Video: Zeevonk geen spelbreker op hete dag

Rode vlag

In onder meer Scheveningen, Wassenaar en Castricum werd daarom de rode vlag gehesen, om zwemmers te waarschuwen. 

Auto´s van de brigade reden over het strand met borden met daarop de boodschap ''zee gevaarlijk''. Volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade was het aantal zwemmers wel beduidend lager dan normaal.

Later in de middag gaf de reddingsbrigade op diverse kustplekken de zee weer vrij voor zwemmers.  'De rode vlaggen op de strandposten zijn gestreken', zo maakte de brigade maandagmiddag via Twitter bekend. ''Er kan gewoon worden gezwommen.''

NIOZ

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) had al aangegeven het advies van Rijkswaterstaat te zwaar te vinden.

''Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig. Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water'', aldus de zegsman. Algenbloeien zijn volgens het instituut een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren.

Druk

Op de wegen richting de kust was het maandag erg druk. De vertraging was ruim een half uur door files op de verschillende toegangswegen, meldde de ANWB.

Rond 14.00 uur waren de problemen grotendeels voorbij. Zo waren de files op de A59 naar de stranden in Zeeland nagenoeg opgelost. Op weg naar de stranden in Noord-Holland was het ook druk, zoals rond Haarlem (N205/201) en bij Castricum (Zeeweg/N513). De vertraging is ook daar flink afgenomen.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zaterdag 19° NW 3
Zondag 20° 10° W 4
Maandag 17° 12° W 4
Dinsdag 15° 10° W 3
Woensdag 14° NW 4