De aangekondigde acties van de politie verlopen op de eerste dag voorspoedig. De politiemannen en -vrouwen zijn ontevreden met de huidige toezeggingen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Dat zegt Albert Springer, penningmeester van de Nederlandse Politiebond (NPB) en coördinator van het landelijk actiecentrum, maandag tegen NU.nl.

"Het beeld is dat het goed gaat, we hebben geen meldingen van problemen ontvangen. Iedereen bij de politie doet mee", zegt Springer.

Loonakkoord

De werknemers voeren actie omdat zij ontevreden zijn over het gesloten loonakkoord tussen het kabinet en de 120.000 rijksambtenaren, waartoe ook de politieagenten behoren. De ambtenaren krijgen er over volgend jaar en 2016 5,05 procent salaris bij, nadat zij al vier jaar op de nullijn zitten.

Politiemensen reageren vanaf maandag alleen nog op spoedeisende meldingen, de zogenaamde prioriteit 1 en 2 meldingen. Dat betekent dat er geen agenten komen als de veiligheid niet direct in het geding is. Mensen die toch bellen voor geluidsoverlast van de buren, blikschade na een aanrijding of een kat in de boom, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een betere cao.

De actie om 24 uur lang alleen nog op spoedeisende meldingen te reageren, wordt iedere week met een dag verlengd en duurt zeven weken. 

Onbegrijpelijk

Een woordvoerder laat weten het "onbegrijpelijk" te vinden dat de politiebonden op basis van het loonakkoord actie voeren. "Wij zijn bereid om op ieder moment te onderhandelen over een nieuwe cao", zegt de voorlichter.

Vooralsnog is het ministerie niet van plan de acties aan te vechten bij de rechter, zoals dat eerder dit jaar wel gebeurde bij de voorgenomen acties tijdens de cybertop in Den Haag.

"De openbare orde en de veiligheid is nu niet in gevaar, dus we overwegen geen juridische stappen", aldus de zegsman. De wedstrijd ADO Den Haag tegen PSV van aankomende zaterdag zal worden afgelast als de politie de acties doorzet, liet de gemeente Den Haag eerder op de dag al weten.  

Eredivisie

Springer zegt dat de acties volgens plan worden uitgevoerd. Dat betekent dat er ook volgend weekend acties worden gevoerd waardoor de competitiestart van de Eredivisie in gevaar komt.   

"We hebben wel zorgen dat burgers ontevreden zijn als hun melding niet in behandeling wordt genomen, maar we hopen dat de mensen dit zullen begrijpen en dat het de druk op minister Van der Steur alleen maar opvoert", aldus Springer.