De wedstrijd van ADO Den Haag tegen PSV die op zaterdag 8 augustus zou worden gespeeld gaat niet door als de aangekondigde werkonderbrekingen van de politie doorgaan.

Dat meldt de gemeente Den Haag maandag.

De lokale driehoek bestaande uit de gemeente Den Haag, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit besloten.

Een werkonderbreking van de politie maakt het onverantwoord om de eredivisiewedstrijd door te laten gaan.

Ajax

De gemeente Alkmaar zegt dat het nog geen besluit heeft genomen over het doorgaan van AZ tegen Ajax. Zij gaan dinsdagmiddag met de politie in beraad. De gemeente Groningen neemt maandag of dinsdag een besluit over de wedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente. 

Ook de gemeente Tilburg neemt dinsdag pas een besluit. De gemeente Zwolle neemt de komende dagen een beslissing. De gemeente Kerkrade zegt dinsdagmorgen in overleg te gaan en Nijmegen gaat donderdag in gesprek.

KNVB

De Voetbalbond KNVB inventariseert momenteel hoeveel wedstrijden uit de eerste speelronde van de eredivisie mogelijk niet kunnen doorgaan vanwege politieacties. ''Dat is de bevoegdheid die een burgemeester heeft. Wij inventariseren momenteel de stand van zaken in de diverse gemeenten'', liet een woordvoerder van de KNVB weten.

De KNVB zal niet snel besluiten het volledige programma uit te stellen. ''In de voorgaande jaren is de lijn geweest wedstrijden die door kunnen gaan te laten doorgaan'', aldus de woordvoerder.

Cao

De politiebonden maakten donderdag bekend dat het personeel gaat staken tijdens de eerste speelronde in de eredivisie (7 tot en met 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Onbegrijpelijk

De woordvoerder van minister Ard van der Steur laat weten het "onbegrijpelijk" te vinden dat de politiebonden op basis van het loonakkoord actie voeren. "Wij zijn bereid om op ieder moment te onderhandelen voor een nieuwe cao", zegt de voorlichter.

Vooralsnog is het ministerie niet van plan de acties aan te vechten bij de rechter, zoals dat eerder dit jaar wel werd gedaan bij de voorgenomen acties tijdens de cybertop in Den Haag.

"De openbare orde en de veiligheid is nu niet in gevaar, dus we zullen geen juridische stappen overwegen", aldus de zegsman.

Inzet

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer.

Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd legt de politie het werk niet neer.