Rijkswaterstaat adviseert mensen niet te zwemmen in delen van de Noordzee vanwege de aanwezigheid van zeevonk. De rode gloed is onder meer aangetroffen aan de kust van Wassenaar en Scheveningen.

Zeevonk is een minuscuul lichtgevend diertje dat irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. ''Het lijkt ons daarom beter dat mensen niet het water ingaan'', aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft de hele nacht doorgewerkt om te onderzoeken wat precies de rode gloed heeft veroorzaakt die zondag in zee was te zien voor de kust van Scheveningen en Wassenaar. 

Op de posten van de reddingsbrigade werd zondag al de rode vlag gehesen. Dat gebeurde ook maandag op verschillende stranden. De kustwacht voert maandag nog een verkenningsvlucht uit, om te kijken in hoeverre de zeevonk nog zichtbaar is.

'Te zwaar'

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vindt het advies van Rijkswaterstaat te zwaar. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

''Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig. Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water'', aldus de zegsman. Algenbloeien zijn volgens het instituut een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren.

Zonder algen zouden vrijwel alle dierlijke vormen van leven in onze zeeën en oceanen onmogelijk zijn. Zo leven mosselen en andere schelpdieren direct van algen die zij uit het zeewater filteren.

Opnieuw

Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken. Maandag werden in de loop van de middag al enkele stranden door de reddingsbrigade vrijgegeven.

Op onder meer Wassenaar werd de rode vlag weer naar beneden gehaald en konden de badgasten het water weer in. 

Enzym

Zeevonk heeft een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging door bijvoorbeeld golfslag. Het breken van de golven op de kust brengt bij de alg een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af zoals bijvoorbeeld garnalen.

Zeevonk, ook wel bekend als zweephaardiertje, komt altijd voor in de Noordzee. Omdat het momenteel warm, zonnig en vrij windstil weer is, plant het beestje zich zeer snel voort, met de duidelijk waarneembare gloed als het donker wordt tot gevolg.

De zeevonk is niet giftig, maar kan wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. De alg komt spontaan op, maar verdwijnt ook weer vanzelf. Het diertje ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met staartje en heeft een diameter van 0,5 tot 1 millimeter.

Noord-Holland

De kustwateren van de provincie Noord-Holland blijven vooralsnog gevrijwaard van zeevonk. Mensen kunnen gewoon zwemmen bij Zandvoort, Castricum en Bergen aan Zee. De reddingsbrigades hoeven de rode vlag nog niet te hijsen, maakten ze maandagochtend bekend.

In Castricum werd tegen 11.00 uur een waarschuwing weer ingetrokken. Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken.

Buitenlandse toeristen

Strandgangers in Scheveningen laten zich niet uit zee houden door de zeevonk. Veel mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, gaan gewoon het water in ondanks waarschuwingen van de reddingsbrigade.

Auto´s van de brigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap ''zee gevaarlijk''. Medewerkers krijgen meer vragen van het publiek dan normaal. Rode vlaggen wapperen boven het strand. Veel buitenlandse gasten weten evenwel niet wat er aan de hand is en gaan gewoon het water in.

Het aantal zwemmers is volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade wel beduidend lager dan normaal. In Kijkduin is het volgens hem wel druk en daar gaan veel strandgangers het water in. Mensen die klachten krijgen van de zeevonk wordt geadviseerd onder de douche te stappen.