De atalanta is de meest getelde vlinder van Nederland. De zwart-bruin-oranje vlinder staat voor het eerst bovenaan de lijst; hij is 13.500 keer geteld.

Dat meldde de Vlinderstichting zondag na de jaarlijkse vlindertelling die dit weekend werd gehouden.

"De atalanta is een trekvlinder, die elk jaar deze kant op komt uit Zuid-Europa. Hoe het komt dat de vlinder nu in zulke grote aantallen in Nederland voorkomt, is niet te zeggen. Het is kennelijk een goed jaar met gunstige omstandigheden" aldus een woordvoerder.

Zaterdag voerde de atalanta ook al de lijst aan. Na één dag stond de teller toen nog op 4.500 meldingen.

De atalanta wordt na een weekend tellen op de voet gevolgd door de dagpauwoog (12.380 keer geteld) en op enige afstand door het klein en groot koolwitje (5.500 en 5.200) en de citroenvlinder (4.900).

Ook werden dit jaar opmerkelijk veel kolibrievlinders geteld, vlinders met een extreem lange tong die stil kunnen hangen voor een bloem en daarom sterk doen denken aan het gelijknamige vogeltje. Van de kolibrievlinder werd bijna 700 keer melding gemaakt.

Kleine vos

Opvallende afwezigen in de vlindertop-5 zijn de kleine vos (de winnaar in voorgaande jaren) en het bont zandoogje.

Hun aantal is uitgedund door parasieten en doordat het relatief koud is geweest. De piek van deze soorten moet nog komen, verwacht een woordvoerster.

5.500 tellingen

De Vlinderstichting heeft bijna 5.500 tellingen binnengekregen. Gemiddeld werden per telling 12,4 vlinders en 4,8 vlindersoorten gemeld.

De verscheidenheid aan soorten is het grootst in Limburg, maar ook in Friesland en Drenthe komen relatief veel verschillende soorten voor. "Dat komt doordat ze daar grote tuinen hebben", aldus de woordvoerster.