Bezoekers van de stranden in Scheveningen en Wassenaar mochten zondagmiddag de zee niet in vanwege een rode gloed in het water. 

Dat hebben de reddingsbrigade en politie laten weten.

Volgens de politie zou het gaan om 'plaagalg'. De kustwacht gaat uit van dode algen. ''Het stinkt en je kunt er een beetje misselijk van worden. Maar het is niet echt gevaarlijk. Dit gebeurt elke zomer wel een keer. Het is nu alleen wat later omdat het nog niet zo warm is geweest'', aldus een woordvoerder.

Zondagavond was de verkleuring in de zee nog te zien. Het is nog niet duidelijk of er maandag weer in de zee gezwommen kan worden. ''Dat hangt af van wat de wind doet.''

Monster

Rijkswaterstaat onderzoekt wat er precies met het water aan de hand is. ''We hebben een monster van het water afgenomen en dat wordt nu geanalyseerd'', aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

''De uitslag wordt zondagavond of maandagmorgen verwacht. Uitgebreid onderzoek duurt normaal twee dagen, maar er is waarschijnlijk iets eerder wel wat over te zeggen.

De rode gloed werd als eerste ontdekt in Wassenaar. Mensen werden daar op last van de politie uit het water gehaald. Daarna was het ook zichtbaar in Scheveningen en Katwijk.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.